Publicitate
Imediat înainte ca miniștrii de interne din UE să înceapă deliberările privind extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România, ministerul de Interne din Austria a publicat cele mai recente cifre privind rutele de migrație, potrivit Kurier. „Rutele contrabandiştilor duc din ce în ce mai mult prin România şi Bulgaria”, a spus autoritatea, referindu-se la analizele Biroului Federal de Poliţie Criminală. Austria vrea să voteze joi împotriva aderării la Schengen a României și Bulgariei.
„Atât România, cât și Bulgaria fac parte din rutele de contrabandă care afectează Austria”, a declarat Gerald Tatzgern, șeful departamentului de combatere a contrabandei la Oficiul Federal de Poliție Criminală. Acest lucru a fost fundamentat de audierile migranților ilegali și ale contrabandiștilor arestați, dar și de rezultatele evaluării geodatelor de la peste 400 de telefoane mobile confiscate.
Dintre grupurile de contrabandişti, Bulgaria este considerată o ţară de tranzit, în care se organizează remorcarea în continuare prin Serbia sau România. „Românii se află pe locul patru în topul celor zece naționalități ale traficanților din Austria”, arată raportul. În comparație cu Ungaria, „România este considerată a fi o graniță destul de ușor de trecut și, prin urmare, este adesea aleasă ca rută din Serbia către Ungaria”.
Bulgaria și România au fost, de asemenea, menționate frecvent în sondaje. Potrivit acestora, „78% dintre afgani numesc Bulgaria drept prima țară din UE, la fel ca două treimi dintre marocani”. Pe de altă parte, „50% dintre oamenii din Bangladesh declară că au călătorit prin România”.
Austria, care este prima țară de destinație după rutele balcanice, se simte puternic împovărată de creșterea numărului de migranți. Potrivit Ministerului de Interne, până la sfârșitul lunii octombrie au fost depuse 89.867 de cereri de azil, ceea ce reprezintă o creștere de peste 200 la sută față de anul precedent. În Austria, peste 100.000 de migranți au fost reținuți în 2022. Potrivit autorităților, aproximativ 75.000 dintre acestea nu au fost înregistrate anterior și, prin urmare, nu au fost verificate.
Vezi și
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP.
El reafirmase miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Vienei de a se opune prin veto aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta. Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
„Voi vota astăzi împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Avem un sistem care din multe puncte de vedere nu funcţionează şi care s-ar strica şi mai mult. În Austria avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate. Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează. Cred că ar fi greşit să extindem sistemul Schengen în acest moment”, a declarat astăzi Gerhard Karner presei din Austria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News