Discuţiile s-au concentrat în principal pe abordarea impactului agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei asupra exporturilor de cereale din Ucraina pe cale maritimă, care afectează securitatea alimentară la nivel global, precum şi asupra libertăţii de navigaţie în Marea Neagră.
Şeful diplomaţiei române şi Secretarul General al OMI au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la stadiul implementării Acordului privind cerealele din Ucraina - Black Sea Grain Initiative, încheiat la Istanbul, la 22 iulie 2022, ca urmare a acceptării de către Ucraina, Federaţia Rusă şi Turcia a planului în acest sens al Secretarului General al ONU, AntĂłnio Guterres. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat importanţa implementării acestui acord conform angajamentelor asumate de părţi, cu accent pe necesitatea asigurării unui transport maritim sigur în Marea Neagră, în lipsa căruia securitatea alimentară la scară globală este ameninţată.
Totodată, şeful diplomaţiei române a atras atenţia asupra importanţei asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră şi a siguranţei transportului maritim, inclusiv prin acţiunea comunităţii internaţionale, în contextul măsurilor restrictive extinse introduse unilateral de Federaţia Rusă sub pretextul derulării acţiunilor militare şi al prezenţei minelor marine.
Referindu-se la rolul României, ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul acordat de ţara noastră Ucrainei în contextul agresiunii nejustificate, neprovocate şi ilegale a Rusiei împotriva statului vecin, centrat îndeosebi pe ajutorul umanitar oferit celor peste 2,1 milioane de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţara noastră, şi pe măsurile de facilitare a exporturilor ucrainene de cereale. Astfel, a prezentat demersurile autorităţilor române în vederea identificării unor soluţii practice pentru facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene către pieţele internaţionale, inclusiv prin porturile româneşti de pe Dunăre şi Portul Constanţa de la Marea Neagră. A subliniat că, în ultimele luni, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina au fost expediate prin România către destinaţiile lor din întreaga lume şi a dat asigurări că ţara noastră va rămâne angajată, împreună cu partenerii europeni şi globali, să joace un rol important în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare globale.
În egală măsură, ministrul român de externe a prezentat eforturile României de a promova conectivitatea în regiunea Mării Negre, în vederea punerii în valoare a potenţialului acesteia de a sprijini dezvoltarea economică a statelor regiunii, menţionând printre altele demersurile Bucureştiului din ultimii ani de a crea unui coridor de transport de mărfuri între Marea Caspică şi Marea Neagră, cu implicarea Georgiei, Azerbaidjanului şi Turkmenistanului, respectiv de creare a unei conexiuni directe între porturile georgiene şi Portul Constanţa. De asemenea, s-a referit la cadrul oferit de Organizaţia de Cooperare Economică a Mării Negre, al cărei secretar general este fostul ministru român al afacerilor externe Lazăr Comănescu. În acelaşi timp, a subliniat impactul profund negativ al conflictelor prelungite din regiune şi al războiului ilegal şi ilegitim al Rusiei contra Ucrainei asupra eforturilor de dezvoltare economică a regiunii Mării Negre şi de punere în valoare a potenţialului economic excepţional al acesteia.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat, în calitatea sa de membru al Comisiei ONU de Drept Internaţional şi de co-preşedinte al Grupului de Studiu al acestui organism onusian privind Sea-Level Rise in relation to International Law (Creşterea nivelului mărilor şi oceanelor în relaţie cu dreptul internaţional), stadiul lucrărilor pe acest subiect şi a discutat cu Secretarul General al OMI potenţialul de cooperare cu Comisia ONU de Drept Internaţional pe aspecte de interes comun legate de acest subiect important pentru un mare număr de state membre ONU.
Secretarul General Kitack Lim a mulţumit părţii române şi a exprimat în mod deosebit aprecierea pentru eforturile întreprinse de România pentru facilitarea exporturilor ucrainene de cereale în contextul agresiunii ruse asupra statului vecin şi pentru maniera de gestionare a acestei situaţii complexe. Totodată, a încurajat România să continue implicarea activă în aceste demersuri, subliniind atât poziţia strategică a ţării noastre la Marea Neagră, cu rol important în vederea facilitării securităţii maritime, cât şi pentru continuarea exporturilor de cereale din Ucraina. De asemenea, a subliniat importanţa şi potenţialul economice ale Mării Negre, inclusiv în domeniul turismului. Secretarul General al OMI a apreciat eforturile Comisiei ONU de Drept Internaţional şi ale Grupului de Studiu al acesteia, co-prezidat de ministrul Aurescu, pe subiectul Sea-Level Rise in relation to International Law, exprimând disponibilitatea de cooperare pe temele de interes comun cu Organizaţia Maritimă Internaţională, care are deja pe agenda sa aspecte care se referă la impactul schimbărilor climatice (creşterea nivelului mărilor şi oceanelor fiind un efect direct al acestora) asupra mărilor şi oceanelor.
După întrevederea cu ministrul român de externe, Secretarul General al Organizaţiei Maritime Internaţionale va efectua o vizită a Portului Constanţa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News