Probabil că știm cu toții că mâncatul peștelui este bun pentru sănătatea noastră, datorită conținutului de omega-3, proteine, vitamine, fosfor și seleniu. Cu toate acestea, nu multă lume știe că există o specie de pește al cărei consum poate provoca halucinații vizuale și auditive.
Denumirea sa științifică este Sarpa salpa, dar este mai cunoscut sub numele de salpa, un pește de mare foarte asemănător cu dorada care și-a câștigat reputația de "pește de vis" pentru efectele sale halucinogene puternice.
În limba arabă, denumirea acestei creaturi înseamnă „peștele care provoacă vise”, astfel că arabi îi cunoșteau, foarte probabil, proprietățile halucinogene. De asemenea, există rapoarte conform cărora romanii antici îl tratau ca pe un drog recreativ, folosindu-i efectele psihedelice în timpul ceremoniilor.
Pescuit în întreaga Mediterană și de-a lungul coastei de est a Africii, este adesea servit în restaurantele de pe Riviera franceză. Dar, deși majoritatea consumatorilor săi nu au parte de evenimente negative, unii patroni nefericiți ajung să aibă halucinații, descrise ca fiind înfricoșătoare de către cei care le-au experimentat. Astfel de efecte sunt denumite ihtioaleinotoxism, un tip de intoxicație alimentară care apare la câteva ore după ingerarea peștelui, deși nu toate părțile salpei par să aibă puterea de a declanșa iluzii de coșmar.
În literatura științifică se găsesc puține rapoarte de ihtioalinotoxism datorat consumului de salpe, deși unele dintre aceste cazuri sunt destul de celebre. Faptul că acest pește produce halucinații a devenit cunoscut la scară largă datorită unui studiu realiat în 2006, în care sunt descrise cazurile a doi bărbați care au mâncat Sarpa salpa, potrivit FanPage.
Primul care a fost documentat se referă la o familie care a mâncat salpa la grătar în Marsilia, în 1982, fără a îndepărta măruntaiele peștelui. În scurt timp, cei care au luat masa s-au trezit că au avut viziuni agresive timp de aproximativ 10 ore.
Un al doilea caz a fost semnalat în 1994, după ce un turist de pe Coasta de Azur a comandat pește într-un restaurant. A doua zi, bărbatul în vârstă de 40 de ani a început să aibă vederea încețoșată, greață și slăbiciune musculară, gândindu-se că cel mai bun lucru de făcut este să se urce în mașină și să facă o plimbare. Din păcate, nu a ajuns prea departe, deoarece vehiculul său a fost atacat de "artropode gigantice". În acest moment, bărbatul a decis să meargă la spital și, în cele din urmă, și-a revenit după 36 de ore, fără să-și amintească ce s-a întâmplat.
Ultimul caz datează din 2002 și a implicat un bărbat de 90 de ani care a gătit și a mâncat pește în casa sa din Saint Tropez. În câteva ore, bărbatul s-a trezit chinuit de animale înaripate care țipau, înainte de a raporta ulterior că chinul a durat trei zile.
Împreună, aceste cazuri i-au determinat pe cercetători să evalueze că nu toate părțile peștelui sunt potențial periculoase. Capul peștelui, însă, este considerat cel mai halucinogen. Un studiu a constatat, de asemenea, că ficatul și organele interne sunt foarte toxice, deși aceste niveluri de toxicitate par să fluctueze de-a lungul anului, cel mai mare număr de otrăviri având loc toamna.
Un alt studiu a dezvăluit că o anumită algă cu care se hrănește peștele conține toxine care se acumulează în ficatul animalului, oferind încă un motiv în plus pentru a evita consumul acestui organ și sugerând că ihtioaleinotoxicitatea salpa se datorează dietei sale. În ciuda acestui fapt, cercetătorii nu au identificat încă compușii responsabili de acest efect și nici nu au descoperit dacă halucinațiile sunt provocate de molecule asemănătoare DMT sau de acizi care reflectă efectele LSD.
Din toate aceste motive, sfatul este de a proceda cu o atenție deosebită în cazul în care ne trezim mâncând o salpă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News