Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Armata română pregătește raţiile de mâncare în caz de luptă: 200 de lei costă hrana unui militar pentru o zi
WhatsApp
Ministerul Apărării Naţionale pare să se pregătească pentru vremuri mai grele şi intenționează să cumpere raţii individuale de luptă.  Aproape 70 de milioane de lei este gata să dea Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01020, în timp ce Unitatea Militară 01836, a Forţelor Aeriene Române se pregătește să cumpere până la 90.000 de raţii individuale de luptă. 

Armata română pregătește raţiile de mâncare în caz de luptă. Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militara 01020 din Dej, intenționează să cumpere rații individuale de luptă, în valoare de 66.387.160,62 de lei. Procedura de achiziție a fost lansată, astăzi, iar ofertele sunt așteptate până pe 31 august. Criteriul de atribuire al licitației va fi cel mai bun raport calitate – preț.

Și Forţele Aeriene Române vor să cumpere 90.000 de raţii individuale de luptă la standarde NATO, lansând altă procedură de licitaţie deschisă, prin Unitatea Militara 01836.

Hrana zilnică a unui militar conţine peste 5.000 de calorii şi costă în jur de 200 de lei fără TVA. Ministerul Apărării Naţionale intenționează să cumpere, prin Unitatea Militară 01836, până la 90.000 de raţii individuale de luptă pentru militarii din Forţele Aeriene Române. Valoarea totală a acordului este estimată la 20.000.000 de lei, plus TVA. Autoritatea contractantă delegată este Unitatea Militară 01836 Otopeni, însă produsele vor fi livrate la U.M. 01991 Târgșoru Nou.

În documentele licitaţiei se explică ce trebuie să conţină „raţiile individuale de luptă pentru personalul care execută misiuni de luptă” ce vor fi livrate „fără apă minerală sau comprimate pentru dezinfectarea apei”. Acestea vor fi achiziţionate separat, cel mai probabil. „În cadrul propunerii tehnice ofertantul va depune minim 3 meniuri (variante) pentru raţiile individuale de luptă”, se arată în caietul de sarcini al licitaţiei. 

Mâncarea militarilor, atractivă și pentru civili

 

Rațiile de mâncare ale militarilor devin forte atractive și pentru civili, în perioade de neliniște ca aceasta. Mai mult, așa își face loc apariția unui nou tip de afacere profitabilă, urmare a războiului din Ucraina. Raţiile militare de hrană ale armatei americane – meal ready to eat, prescurtat MRE – au apărut de vânzare pe mai multe site-uri care se ocupă de comercializarea de produse.  

Într-un anunț se arată că baxul de raţii se poate vinde cu 400 de lei. „Mâncare americană: peşte, vită, porc, pui, meniuri complete. Mai multe info, în privat. 400 de lei baxul care conţine 12 bucăţi”, spune Dorel din Făgăraş.

O altă deţinătoare de asemenea meniuri a oferit câteva informaţii. „Sunt originale, sunt aduse din America, pentru că mai sunt şi din Anglia unele. Eu am 3 cutii cu câte 12 meniuri fiecare şi le pot trimite prin curier. Scriu că un pachet are 2 kilograme, ca să coste mai puţin, dar unul are 10 kilograme. Ele nu au termen de valabilitate, scrie doar că vor fi verificate din nou, unele în 2023, altele în 2024. Conţin tot ce este necesar să se poată trăi timp de o zi. Pe lângă supe, mâncăruri gătite, conţin şi batoane energetice, prăjituri, chibrituri şi un fel de carbid care încălzeşte mâncarea, fără să o afecteze, nici ca gust şi nici altfel. Am avut mai multe înainte, dar, de când cu războiul din Ucraina, cererea a fost foarte mare şi acum mai am doar 3 baxuri”, a spus una din vânzătoarele de meniuri americane, citată de Bună Ziua Brașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel