Tunelurile reprezintă un obiectiv-cheie pentru Israel, care își extinde operațiunile terestre în Gaza pentru a elimina mișcarea Hamas, aflată la putere, după raidul armat de acum trei săptămâni, care, potrivit autorităților israeliene, a ucis peste 1.400 de persoane.
"În ultima zi, forțele de luptă combinate ale FDI au lovit aproximativ 300 de ținte, inclusiv posturi de lansare a rachetelor antitanc și a rachetelor sub puțuri, precum și complexuri militare din interiorul tunelurilor subterane aparținând organizației teroriste Hamas", a precizat Israel Defence Forces (IDF) într-un comunicat.
Militanții au răspuns cu rachete antitanc și focuri de mitralieră, a adăugat acesta.
"Soldații au ucis teroriști și au dirijat forțele aeriene să lovească în timp real obiective și infrastructuri teroriste", a precizat FDI, potrivit Reuters.
Martorii au declarat că forțele israeliene au vizat luni principalul drum nord-sud din Gaza și au atacat orașul Gaza din două direcții. Israelul a declarat că trupele sale au eliberat un soldat din captivitatea Hamas.
Hamas, un grup islamist înarmat care guvernează Gaza, a eliberat până în prezent patru civili din cei 239 de ostatici despre care Israelul spune că au fost capturați pe 7 octombrie. Se crede că mulți dintre ostatici sunt reținuți în rețeaua de tuneluri a Hamas.
Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au declarat că militanții s-au confruntat marți dimineața devreme cu forțele israeliene "care invadează axa sudică a Fâșiei Gaza, (inclusiv) cu mitraliere, și au vizat patru vehicule cu rachete al-Yassin 105", referindu-se la rachete antitanc produse local.
De asemenea, militanții au vizat cu aceste rachete două tancuri și buldozere israeliene în nord-vestul Fâșiei Gaza, a precizat al-Qassam.
Reuters nu a putut confirma rapoartele privind luptele. Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu imediat.
Autoritățile sanitare din Gaza spun că 8.306 persoane, inclusiv 3.457 de minori, au fost ucise în atacurile israeliene de la 7 octombrie. Oficialii ONU spun că peste 1,4 milioane de persoane din populația civilă din Gaza, de aproximativ 2,3 milioane, au rămas fără adăpost.
Numărul tot mai mare de morți a atras apeluri din partea SUA, principalul aliat al Israelului, a altor țări și a ONU pentru o pauză în lupte, pentru a permite ca mai mult ajutor umanitar să ajungă în enclavă.
Netanyahu a declarat luni târziu că Israelul nu va accepta o încetare a ostilităților cu Hamas în Gaza și că va continua planurile sale de a elimina grupul.
"Apelurile pentru o încetare a focului sunt apeluri pentru ca Israelul să se predea în fața Hamas, să se predea în fața terorismului, să se predea în fața barbariei. Acest lucru nu se va întâmpla", a declarat Netanyahu în declarații televizate.
Specialiștii militari au declarat că forțele israeliene avansează încet în ofensiva lor terestră, în parte pentru a păstra deschisă posibilitatea ca militanții Hamas să negocieze eliberarea ostaticilor.
Relativa prudență cu care trupele israeliene au cucerit și securizat felii de teritoriu în primele zile de operațiuni terestre susținute în Gaza contrastează cu ultimele trei săptămâni de atacuri aeriene necruțătoare asupra enclavei mediteraneene, precum și cu precedentele ofensive terestre ale Israelului în această zonă.
Armata israeliană a declarat că a lovit peste 600 de ținte militante în ultimele zile în Gaza, unde civilii palestinieni au nevoie disperată de combustibil, alimente și apă curată.
Biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat că aprovizionarea cu apă printr-o conductă din Israel către sudul Fâșiei Gaza a fost întreruptă luni "din motive necunoscute" și că o reparație anunțată a unei alte conducte către centrul Fâșiei Gaza nu a avut loc.
"La momentul redactării acestui articol, nu se furnizează apă din Israel către Gaza", a precizat OCHA pe site-ul său.
Un număr semnificativ mai mic de camioane cu ajutoare umanitare decât este necesar au ajuns în enclava asediată, au declarat oficialii ONU, iar ordinea civilă a fost întreruptă, oamenii luând cu asalt depozitele ONU în căutare de alimente.
Acest lucru a scos din funcțiune patru centre de distribuire a ajutoarelor ONU și un depozit, a declarat luni agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA).
"Este un dezastru peste dezastru. Nevoile în materie de sănătate cresc vertiginos, iar capacitatea noastră de a răspunde acestor nevoi scade rapid", a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății pentru urgențe regionale, Rick Brennan, reiterând apelurile internaționale pentru încetarea focului pentru a permite o operațiune umanitară mai amplă.
Camioanele cu ajutoare au intrat în Gaza din Egipt în ultima săptămână prin Rafah, principalul punct de trecere care nu se învecinează cu Israelul. Acesta a devenit principalul punct de livrare a ajutoarelor de când Israelul a impus un "asediu total" asupra Gaza după 7 octombrie.
Casa Albă a declarat că lucrează pentru a face să ajungă mai multe camioane cu ajutoare în Gaza, mai scrie sursa citată.
---------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News