Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Are Erdogan zilele numărate în fruntea Turciei? S-a supărat pe ambasadorul SUA pentru că l-a vizitat pe contracandidatul său 
WhatsApp
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că nu îl va primi pe ambasadorul american la Ankara, Jeffrey Flake, care s-a întâlnit cu liderul opoziţiei turce cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, transmite luni dpa.

"Nu e corect, încearcă să te gândeşti un pic. Eşti ambasador. Contactul tău aici este preşedintele. Ca ambasador, trebuie să îţi cunoşti rolul. Cum vei îndrăzni acum să ceri o întâlnire cu preşedintele? Uşile noastre s-au închis pentru el", a spus Erdogan, citat de agenţia de presă oficială Anadolu.

Flake l-a vizitat pe liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu, la sediul din Ankara al formaţiunii politice de centru-stânga, la sfârşitul lui martie. Kilicdaroglu este principalul contracandidat al lui Erdogan la preşedinţie, în alegerile din 14 mai, şi este creditat de sondajele de opinie cu şanse reale de victorie, după ce actualul şef al statului s-a aflat la putere timp de 20 de ani.

Anadolu, preluată de dpa, a informat că Erdogan a criticat demersul lui Flake duminică, în cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Lupilor Cenuşii, grupare de susţinători ai mişcării de extremă dreaptă Ulkucu. Ramura politică a acesteia este Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP), aliată a formaţiunii prezidenţiale Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

AKP şi MHP sunt din nou alături pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, la care Erdogan este susţinut şi de partide islamiste mai mici.

Kemal Kilicdaroglu, viitorul președinte al Turciei? Este favorit în sondaje 

 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan s-a deplasat vineri în sudul Turciei, devastat de seismul din 6 februarie, pentru a-şi lansa campania oficială în vederea realegerii sale care se anunţă cu un risc ridicat pentru şeful statului în exerciţiu, notează France Presse într-o amplă analiză.

"Am venit pentru a vă servi, nu ca să vă dăm ordine!", a lansat el mulţimii, cu ochelari de soare şi eşarfa bordo a clubului de fotbal local, în faţa unui şantier de locuinţe început în provincia Gaziantep, în apropiere de frontiera siriană.

Cu şase săptămâni înainte de scrutinul din 14 mai, preşedintele turc îşi înmulţeşte promisiunile de reconstrucţie şi vizitele făcute sinistraţilor în urma seismului (soldat cu peste 50.000 de morţi, trei milioane de strămutaţi şi sute de mii de familii rămase fără adăpost), îmbrăţişând femei în vârstă şi copii.

Dar nu este deloc sigur că această empatie demonstrativă şi promisiunile de reconstrucţie rapidă sunt suficiente în faţa crizei economice şi a inflaţiei cu două cifre care sărăcesc clasele de mijloc şi a consecinţelor cutremurului care a distrus economia şi locurile de muncă în cele 11 provincii afectate.

Împotriva lui Erdogan (69 de ani), trei candidaţi validaţi în această săptămână de Comisia Electorală vor concura cu speranţe de succes pentru opoziţie.

Potrivit unui sondaj al institutului TAG Research, 51,8% dintre alegători doresc să-l vadă pe şeful CHP (principalul partid de opoziţie) Kemal Kilicdaroglu la preşedinţie, faţă de 42,6% pe Erdogan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel