Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aproape 3.000 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele cinci luni ale anului
WhatsApp
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 11,43% în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 2.808 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).  

Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 499, însă au fost în scădere cu 0,80% faţă de ianuarie-mai 2022, când au fost consemnate 503 insolvenţe.

Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Bihor, cu 242 de insolvenţe (plus 24,74%), Cluj - 186 (minus 13,49%) şi Timiş - 140 (plus 9,38%).

Cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Harghita, respectiv 9, în creştere cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, Botoşani - 13 (la fel ca în perioada similară din 2021), Covasna - 13 (minus 7,14%), Gorj - 13 (minus 45,83%) şi Olt - 18 (plus 5,88%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 727 (minus 6,07% faţă de primele cinci luni din 2021), construcţii - 551 (plus 34,72%) şi industria prelucrătoare - 339 (plus 6,94%).

În luna mai 2022 au fost înregistrate 637 de insolvenţe. 

Citește mai departe: Guvernul face apel la români să nu facă risipă de apă

 

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, face apel la populaţie să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, subliniind că reprezintă o risipă folosirea acesteia în scop agricol.

„Facem încă o dată, în mod repetat, apel la populaţie ca în această perioadă să utilizeze apa potabilă strict pentru consumul din gospodărie, pentru consumul pentru care se face, se pregăteşte, se produce practic apa potabilă. Este o risipă pe care nu ne-o permitem acum, să folosim această apă potabilă în scop agricol, să folosim apă potabilă trecută prin captare, prin tratare, prin pregătire pentru a fi potabilă, să o folosim pentru scop agricol, pentru irigaţii”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Ministrul a menţionat că în zonele cu probleme au fost implementate măsuri de restricţionare, tocmai pentru a preveni situaţiile de criză, în contextul în care consumul de apă pentru irigaţii a crescut de semnificativ.

„În ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă a populaţiei, majoritatea zonelor care au probleme, deficienţe şi unde s-au implementat câteva măsuri de restricţionare, se bazează pe puţuri forate, pe surse de apă care este stabilită şi este ridicată la nivelul consumului normal. În cazul în care în perioada secetoasă creşte semnificativ - de două, trei, chiar cinci ori consumul de apă - în urma irigaţiilor din localităţile care sunt alimentate cu apă potabilă, acolo problemele pot fi semnificative. Din acest motiv, autorităţile locale şi administratorii acestor sisteme de alimentare cu apă au implementat restricţii, tocmai pentru a preveni situaţia de criză”, a explicat Tanczos Barna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel