Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aproape 100 de muncitori români din Olanda riscă să fie dați afară din locuințele oferite de patronul lor, după o dispută cu primăria
WhatsApp
Aproape 100 de muncitori români ar putea fi dați afară din locuințele puse la dispoziție de angajator, după ce primăria unui oraș olandez a cerut evacuarea lor.

Situație incertă pentru muncitorii români din parcul de vacanță Van Harte din Echten, Olanda. Municipalitatea din De Wolden, unde este situat parcul, a solicitat evacuarea acestora. 

Prin intermediul agenției de angajare, Sterk Werk,  Jacco Holties găzduiește între 80 și 100 de muncitori migranți români la Van Harte, cărora le oferă și adăpost, pe lângă locuri de muncă. Însă municipalitatea din De Wolden și proprietarul terenului, Staatsbosbeheer, consideră că situația este contrară planului de zonare și acordurilor anterioare încheiate cu René Garnier din Eemdijk din Utrecht, care închiriază și subînchiriază parcul agenției locale de ocupare a forței de muncă.

Situația parcului Van Harte a fost tumultuoasă în ultimii ani, având diverse schimbări de proprietate și discuții în legătură cu destinația sa. Acordurile privind locuirea muncitorilor migranți nu au fost niciodată stabilite în mod clar, iar situația este în continuare subiect de dezbateri și dispute.

Satul de vacanță, scos la licitație din cauza datoriilor

 

În 2016, parcul părea să fie desemnat ca loc de primire pentru solicitanții de azil, lucru care a eșuat în ciuda investițiilor importante ale proprietarului de atunci, Johan Koops. Operatorului i s-a dat permisiunea temporară de a găzdui muncitori migranți la Van Harte, pentru următorii patru ani. ''Pentru a da un impuls parcului și pentru a-l pregăti din nou mai târziu'', a declarat consilierul Gerrie Hempen-Prent despre aceasta, citat de publicația olandeză Dagblad van het Noorden.

Koops și-a vândut acțiunile către Garnier, care s-a asociat cu Holties. Dar chiar și după perioada de patru ani convenită, muncitorii străini continuă să locuiască la Van Harte, deoarece acordurile nu au fost niciodată stabilite. Potrivit lui Garnier, primirea migranților - și, prin urmare, a chiriilor lui Holties - este necesară pentru a-și realiza în cele din urmă planurile.

Cu toate acestea, Garnier se află într-o situație dificilă încă de la sfârșitul anului 2021, când atât creditorul ipotecar De Volksbank, cât și Comisia pentru silvicultură în execută pentru că nu-și îndeplinește obligațiile financiare, astfel că banca scoate parcul la licitație. Holties intervine atunci și ajută Garnier și, printr-o societate cu răspundere limitată nou înființată, îi împrumută lui Garnier banii de care are nevoie - puțin sub o jumătate de milion - și devine finanțatorul și chiriașul proprietarului său.

Angajatorul cere ca 'românii săi' să locuiască la Van Harte timp de cinci ani

 

Ulterior, Holties depune încă o cerere pentru ca 'românii săi' să locuiască la Van Harte timp de cinci ani. Aceasta este respinsă în mod decisiv de municipalitatea De Wolden. Joi, Holties a cerut instanței să revizuiască această respingere, ''pentru că noi credem că se încadrează în planul de amenajare a teritoriului'', a declarat avocata companiei.

Cu perspective financiare incerte pentru proprietarul parcului, René Garnier, și o cerere respinsă pentru extinderea șederii românilor la Van Harte, viitorul acestui loc rămâne sub semnul întrebării. Tribunalul administrativ din Groningen și, ulterior, Consiliul de Stat vor decide soarta parcului în urma unor posibile acțiuni legale.

Municipalitatea va evalua în următoarele săptămâni modul în care să abordeze situația din parcul de vacanță, având în vedere că au fost impuse penalități lui Holties în 2021. Un purtător de cuvânt al De Wolden a declarat că procesul legal ar putea fi reluat în acest context.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel