Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Angajații care lucrează în Italia pentru Armani, plătiți cu 2 euro pe oră, puși să doarmă în fabrici și să lucreze 7 zile pe săptâmână
WhatsApp
Un tribunal italian a plasat sub administrare judiciară o companie deținută de grupul italian de modă Armani, acuzată că subcontractează producția de produse care-i poartă numele unor companii chineze care exploatează muncitorii. 

Judecătorii de la Milano au ordonat schimbarea administrării și impunerea uneia speciale, pe o perioadă de un an pentru Giorgio Armani Operations, descrisă drept o ramură industrială a Grupului Armani, conform unei hotărâri de 31 de pagini, consultată vineri de Reuters.

În această perioadă, compania va continua să funcționeze, dar cu un administrator desemnat de instanță.

Potrivit hotărârii, Giorgio Armani Operations a externalizat producția de genți, curele și articole din piele către două firme care, la rândul lor, au subcontractat operațiunile către patru companii chineze care aveau sediul atelierelor la periferia orașului Milano. 

Aceste companii plăteau oamenilor un salariu de 2-3 euro pe oră. Oamenii munceau în medie 10 ore pe zi, iar în unele cazuri 7 zile pe săptămână. Aceștia confecționau genți care erau apoi vândute companiilor subcontractate de Armani cu 93 de euro, iar apoi revândute către firma mare Armani pentru 250 de euro și puse la vânzare pe piață pentru aproximativ 1.800 de euro pe bucată, au spus anchetatorii.

Armani Group arată într-o declarație că „a avut întotdeauna măsuri de control și prevenire pentru a minimiza abuzurile în lanțul de aprovizionare”, adăugând că va colabora cu autoritățile. 

Parchetul din Milano investighează de mulți ani externalizarea producției de către marile grupuri de modă și din alte sectoare către subcontractanți despre care se crede că exploatează muncitori.

Compania de modă Alviero Martini, care și-a făcut gențile în ateliere chinezești, a fost plasată recent și ea sub supraveghere judiciară.

Italia găzduiește mii de mici producători care acoperă 50-55% din producția globală de îmbrăcăminte de lux și articole din piele, arată compania de consultanță Bain. 

Abuzuri inimaginabile asupra muncitorilor care lucrează la crearea produselor brandurilor de lux

 

Subcontractarea Armani a fost documentată din anul 2017 cel puțin până în februarie 2024, când poliția a percheziționat ultima dată atelierele, au artat în motivare judecătorii din Milano, menționând că încălcările codului muncii sunt un exemplu de practici comerciale neloiale.

„Investigațiile au scos la iveală practici ilegale atât de adânc înrădăcinate încât pot fi considerate parte a unei strategii mai ample de creștere a afacerii”, au spus judecătorii.

Poliția a găsit migranți chinezi și pakistanezi, adesea fără acte și forme legale, forțați să doarmă și să mănânce în fabrici, în condiții degradante. 

Lucrătorii au folosit mașini cu dispozitive de siguranță „înlăturate intenționat ”, au fost expuși la substanțe chimice potențial periculoase și li s-au refuzat examinările sau pregătirea medicală, a adăugat instanța. 

Patronii companiilor subcontractate sunt cercetate pentru exploatarea muncitorilor, în timp ce Armani Operations nu se confruntă cu nicio anchetă.

Unitatea Armani a fost însă plasată în administrare „pentru că nu a verificat lanțul de producție și a rămas pasivă, în ciuda faptului că era conștientă de externalizarea producției de către companiile care le furnizau produsele''. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel