Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anchetă BBC: Apropiații lui Putin au spălat miliarde de lire sterline în Marea Britanie printr-o "breșă legislativă"
WhatsApp
Oligarhii ruși au reușit să spele miliarde de euro în Marea Britanie, printr-o așa zisă breșă legislativă.

O investigaţie a concluzionat că oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Putin, au exploatat o fisură în legislaţia britanică, pentru a spăla bani, în ciuda faptului că li se impuseseră sancţiuni. Folosind firme cunoscute drept ELP-uri, proprietarii de firme au reuşit să mute bani sub anonimat.

Cu cinci ani în urmă, Guvernul britanic a obligat aproape toate companiile britanice să îşi identifice proprietarii reali, dar Parteneriatele Englezeşti Limitate (ELP) au fost excluse de la această regulă, în ciuda faptului că miniştrii erau conştienţi că acestea ar putea fi folosite în spălarea de bani. O investigaţie comună a BBC şi Finance Uncovered a descoperit că, de atunci, au fost înfiinţate mai mult de 4.500 de ELP-uri.

Unele dintre ele au legături cu frauda şi terorismul, iar o investigaţie a Senatului american a descoperit că un astfel de ELP, cu sediul în centrul Londrei, era folosit de oligarhi care fuseseră sancţionaţi - Boris şi Arkadi Rotenberg, vechi prieteni şi parteneri de judo ai lui Vladimir Putin - pentru a spăla bani prin cumpărarea şi vânzarea de obiecte de artă, relatează Rador. 

Măsurile contra oligarhilor ruși

 

 

Uniunea Europeană a extins permanent lista oligarhilor ruși care ar trebui să fie sub sancțiuni. Pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

Roman Abramovici, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost deja vizat de sancţiuni în Regatul Unit, care l-a obligat să suspende vânzarea clubului Chelsea pe care o anunţase. El este de asemenea vizat de sancţiuni în Canada.

Guvernul britanic a estimat averea lui Abramovici la 10,7 miliarde de euro.

Pe lângă Chelsea, Abramovici are o participaţie la gigantul oţelului Evraz. El deţine de asemenea cote în societatea rusă Norilsk Nickel, specializată în exploatarea şi transformarea nickelului şi paladiului.

Acest oligarh rus "întreţine legături strânse şi de lungă durată cu Vladimir Putin", se menţionează într-un document al UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat "un al patrulea set de sancţiuni pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele care îi servesc la finanţarea acestui război barbar".

Aceste sancţiuni urmează să includă şi retragerea statutului naţiunii celei mai favorizate Rusiei, deschizând calea pentru impunerea de taxe asupra importurilor de produse ruseşti.

Ursula von der Leyen a anunţat şi interdicţia de export de produse de lux în Rusia. "Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu trebuie să mai poată profita de stilul lor de viaţă somptuos, în timp ce bombele lovesc nevinovaţi în Ucraina", a declarat ea.

Al patrulea pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, interzicerea importurilor de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel