Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Analiști: Chiar și după Brexit, românii nu se vor întoarce în țară
WhatsApp
Este imposibil să se prevadă exact efectele economice ale Brexit asupra României, însă un lucru probabil este că românii obligați să plece din Marea Britanie vor alege să se mute tot în interiorul Uniunii Europene în detrimentul întoarcerii acasă, consideră analiștii.

Marea Britanie este programată să părăsească oficial Uniunea Europeană în ziua de vineri, 31 ianuarie, urmând ca de atunci să înceapă numărătoarea inversă pentru clarificarea viitoarei relații dintre cele două părți. În ceea ce-i privește pe cei circa 470.000 de români ce se află în Marea Britanie, mare parte și-a pregătit actele pentru a rămâne acolo, în timp ce aceia care vor fi obligați să plece vor alege o altă țară din spațiul comunitar.

Analistul Aurelian Dochia a precizat pentru MEDIAFAX că, în situația în care se află economia acum, există multe locuri disponibile pentru tot felul de specializări și calificări, însă problema este că românii de peste hotare s-au obișnuit cu veniturile pe care le au acolo, ceea ce îi descurajează să se întoarcă în România.

Românii au depus actele pentru rezidență în Marea Britanie

"Pentru aceștia nu cred că ar fi un câștig (reîntoarcerea în România). Sunt și unii care sunt pregătiți să treacă la un alt nivel, să înceapă de exemplu o afacere aici, dar nu știu dacă sunt în proporție semnificativă din cei 470 și ceva de mii de oameni de acolo. Am înțeles că destul de mulți și-au făcut actele pentru a obține rezidență în Marea Britanie, iar tratatele încheiate între UE și Marea Britanie asigură o anumită protecție pentru ei. Mă îndoiesc că vor fi oameni obligați să părăsească foarte rapid Marea Britanie. Probabil că mare parte dintre ei vor încerca să mai rămână și vor vedea ce se întâmplă pe parcurs", spune Aurelian Dochia.

Dincolo de aspectul românilor care lucrează acolo, analistul a punctat că toată lumea din UE își pune aceeași întrebare, respectiv cum va fi afectată fiecare țară în parte.

"Nimeni nu se îndoiește că nu vor fi efecte negative pentru că gradul de integrare între economia britanică și cea europeană este foarte ridicat. Toată lumea va suferi, atât în mod direct, pe linia comerțului bilateral, cât și în mod indirect prin efectele și repercursiunile asupra tuturor economiilor europene. De exemplu, dacă Germania suferă în relație cu Marea Britanie, și noi suferim indirect din cauza locului (central) pe care îl ocupă Germania pentru economia noastră. Deci vor fi doar efecte negative", a spus Aurelian Dochia.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel