Un american stabilit în România explică, într-un clip pe contul său de YouTube, cât de tare s-a deteriorat calitatea vieții în SUA și cum mulți se gândesc să se stabilească în alte țări.
"Jumătate dintre americani cred acum că visul american a murit. Nu ar trebui să fie un șoc pentru nimeni, având în vedere cât de grea a devenit viața în ultimii doi ani. Nu este surprinzător faptul că oamenii caută o cale de ieșire. Deci, de ce cred că noul vis american devine din ce în ce mai mult părăsirea Americii și pensionarea sau începerea unei vieți noi în străinătate? Problema principală este că pur și simplu nu ne putem permite să trăim în America cu salariile actuale pe care le avem.
Oamenii au crescut dorindu-și casă cu gard alb, soția care stă acasă, doi copii, totul fiind posibil cu un singur loc de muncă și având și ceva rămas pentru a merge în vacanță și a experimenta viața. Nu să fii prins muncind ca un sclav pentru câțiva bănuți. Din păcate, această realitate a dispărut pentru milioane de americani și acum ei caută o cale de ieșire.
Încearcă să trăiască o viață pe care părinții sau bunicii lor și-o puteau permite. Nu mai avem aceeași putere de cumpărare, deoarece restul lumii ne-a ajuns din urmă și o mulțime de facilități din străinătate au egalat sau depășit Statele Unite. Prin urmare, mulți americani își pun în mod firesc întrebarea: atunci ce rost mai are să rămânem aici? Mai ales dacă aveți venituri de la distanță sau o afacere online, așa cum fac din ce în ce mai mulți americani", spune tânărul.
Tânărul, care astăzi locuiește în zona de nord a Bucureștiului, spune că în România se trăiește mai bine decât în SUA.
"Mai are sens să rămâi în Statele Unite? Mai sunt Statele Unite chiar cea mai bună țară de pe pământ? Acestea sunt o mulțime de întrebări pe care și le pun oamenii, iar atunci când încep să călătorească în străinătate, o mulțime de americani sunt uimiți de cât de mult a recuperat restul lumii și de cât de mult trebuie să se gândească acum serios să locuiască în străinătate. Mai ales când vezi prețurile la toate.
Așadar, să vorbim despre costul vieții.
În prezent mă aflu în București, România. Locuiesc într-o zonă mai luxoasă, iar costul vieții în comparație cu Atlanta, Georgia sau Phoenix, Arizona sau Los Angeles este de un sfert. Un sfert.
Poți închiria un apartament aici pentru 500 de dolari pe lună. Vine complet mobilat și când spun complet mobilat, mă refer la complet mobilat. Tot ce îți trebuie sunt doar haine. Restul îți este asigurat. Astăzi, chiria medie în America a ajuns la 2.000 de dolari pe lună.
E o zonă foarte frumoasă. Totul este curat. Nu sunt gropi. Nu sunt corturi peste tot.
500 de dolari pe lună mâncarea. Transportul public este bun. E doar un dolar sau doi să folosești transportul public. Dacă vă deplasați cu Ubers, taxiurile private, acestea costă doar câțiva dolari. Nu costă 20 de dolari ca în America.
De fapt, vă puteți permite să trăiți. Vă puteți permite să experimentați viața acum. Iar aceste economii suplimentare duc la ceva incredibil numit echilibru între viața profesională și cea privată. Faptul că nu trebuie să muncești ca un câine pentru a ajunge la sfârșitul lunii îți permite să ai mai mult control, să iei decizii mai bune cu privire la câte ore vrei să lucrezi, cât timp vrei să investești în afacerea ta, cât de mult echilibru vrei să ai cu viața personală față de viața profesională.
Să ai controlul asupra destinului tău înseamnă să schimbi jocul mental. Să nu trebuiască să te trezești în fiecare dimineață pentru a fi certat de un șef, pentru a ponta undeva, pentru a fi calul de bătaie al cuiva, pentru a nu sta când poți pleca în vacanță, pentru a trebui să întrebi, pentru a nu te stresa dacă ai nevoie de cineva care să aibă grijă de copiii tăi pentru că sunt bolnavi sau orice altceva se întâmplă în viața ta.
Aceasta este libertatea financiară. Americanii sunt în căutarea acestui echilibru. Ne-am săturat să fim sclavii corporațiilor", mai spune el.
Ne-am săturat să muncim toată viața și să nu avem nimic. Unde sunt economiile? Cheltuim atât de mulți bani zi de zi doar pentru a supraviețui.
Aproximativ 70% dintre americani nu au nici măcar 400 de dolari pentru o urgență. Gândiți-vă la asta. Așadar, acest echilibru între viața profesională și cea privată vă va aduce beneficii în ceea ce privește sănătatea, nu doar sănătatea mentală, ci și sănătatea fizică.
Îți vei putea permite mâncare mai bună. Nu numai că îți vei putea permite mâncare mai bună, dar îți vei permite să gătești pentru tine mult mai mult. Calitatea mâncării în alte țări este mult mai bună.
Nu știu cum arată restul lumii, dar în Uniunea Europeană, există peste 3.000 de substanțe chimice a căror utilizare este interzisă în alimente care sunt permise în prezent în Statele Unite. Dacă ați călătorit în Europa, ați observat că pâinea, pastele, toate alimentele care sunt considerate rele în Statele Unite, le puteți mânca în Europa fără să vă îmbolnăviți, fără să vă balonați, fără să aveți reacții adverse sau răspunsuri imune din cauza alimentelor. Chiar te simți bine mâncând aici.
Nu trebuie să te uiți la fiecare ingredient în parte. Nu se strecoară substanțe chimice ciudate pe care nu le poți pronunța în tot ce atingi la magazinul alimentar. Iar pentru americani, există problema îngrijirii medicale în sine.
Nimeni în America nu-și poate permite asistență medicală. Cât de nebunesc este faptul că preferăm să mergem cu mașina la spital decât să plătim o mie și ceva de dolari pentru a fi preluat de un vehicul de urgență? Ambulanța este prea scumpă.
Și ultimul punct referitor la calitatea vieții, să fim sinceri, siguranța, securitatea.
Știți că atunci când mergeți în Europa, nu în Europa de Vest, cel puțin în Europa de Est sau în unele dintre țările asiatice, în comparație cu Statele Unite, în marile orașe este zi și noapte. Te poți plimba noaptea, nu vei fi înjunghiat, nu vei fi jefuit, potențial ucis, toate lucrurile nebunești care se întâmplă pe străzi, toate taberele de corturi, toate persoanele fără adăpost și criminalitatea și deteriorarea infrastructurii. Adică, vedeți cu ochii voștri.
De ce orașele noastre arată ca un rahat și se dărâmă? Toată lumea își pune aceste întrebări. Când călătorești în străinătate și vezi țări mult mai sărace decât America sunt conduse mult mai eficient, străzile sunt ținute mult mai curate și mai sigure decât ale noastre. Cum se poate întâmpla acest lucru? Tipărim bani, avem un buget infinit, dar toți ceilalți par să se descurce mai bine decât noi.
Și asta duce la discuția despre întemeierea unei familii. Vreți să vă întemeiați o familie într-un loc violent precum Statele Unite, unde orice oraș important care ar avea locurile de muncă de care aveți nevoie pentru a întreține o întreagă familie este unul dintre cele mai rele locuri în care ați putea să vă creșteți copiii?
Nu este de mirare că un număr record de americani aleg să plece în străinătate și să se retragă departe de America", este concluzia americanului.
Vezi clipul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News