Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul României la Londra anunță repatrierea unei părți a tezaurului furat de la Sarmizegetusa
WhatsApp
Ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, a afirmat, joi, la conferinţa de presă prilejuită de repatrierea a două monede antice de aur, cu o valoare excepţională, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, că acest moment reprezintă "finalul călătoriei lor spre casă".

"Mă bucur să fiu la acest eveniment, care marchează finalul călătoriei spre casă a celor două piese micuţe, dar atât de importante pentru România, pentru tezaurul nostru naţional. Nu este simplu să încercăm să recuperăm tot ce s-a împrăştiat prin lume, mai ales în ultimii ani. Şi ceea ce se întâmplă astăzi a fost posibil datorită colaborării foarte bune între autorităţile din Marea Britanie şi România", a spus Laura Popescu.

Diplomatul a confirmat că ea a adus kosonii în ţară şi i-a predat Muzeului de Istorie.

"Ne bucurăm că am putut fi parte a încă unei etape din acest proces de recuperare a patrimoniului nostru, care se află încă, într-o parte semnificativă, în cu totul alte părţi decât ar trebui să fie, şi anume aici, la muzeu", a încheiat Laura Popescu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a dezvăluit faptul că vestea privind recuperarea celor doi kosoni i-a fost transmisă la telefon.

Nu există o lege a arheologiei



"Eu zâmbesc, pentru că a fost primul telefon din viaţa mea - de la ambasadori am mai primit telefoane - dar a fost primul telefon în care mi s-a spus: 'Am doi kosoni!'. (...) Atunci l-am anunţat pe domnul Oberlander şi am reuşit să facem repatrierea acolo unde le este locul, în Muzeul Naţional de Istorie, acestor importante piese de tezaur românesc", a declarat ministrul.

În context, ministrul a semnalat faptul că legea arheologiei "stă pe undeva prin Parlament".

"Sper să corectăm această lipsă de activitate sau de acţiune politică prin noul Cod al Patrimoniului, care să pună la locul ei arheologia de toate felurile, inclusiv cea desfăşurată de amatori, să creeze cadrul astfel încât tot ce se află pe teritoriul României să rămână pe teritoriul României într-o formă sau alta, pentru că, bineînţeles, există mai multe variante prin care o piesă de patrimoniu intră în patrimoniul statului", a mai spus Lucian Romaşcanu.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, care a salutat buna colaborare între autorităţile române şi britanice, a caracterizat drept "un moment important" faptul că putem să vedem la Bucureşti "o nouă tranşă din aurul dacic, care, din păcate, a părăsit teritoriul naţional în urmă cu peste două decenii şi de atunci suntem pe urmele lui".

La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble, fostul procuror general al României Augustin Lazăr şi Ciprian Miron, comisar şef, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale din Poliţia Română.

Potrivit MNIR, ca urmare a colaborării directe dintre Biroul Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Londra şi poliţişti din cadrul Metropolitan Police Londra - Unitatea Art&Antiques, a fost posibilă recuperarea a două monede antice de aur, cu o valoare excepţională (un stater tip Koson, varianta fără monogramă, şi un stater tip pseudo-Lysimachos emis la Callatis), aparţinând patrimoniului cultural naţional.

Monedele au peste 2000 de ani vechime



Cele două monede de aur antice recuperate recent sunt stateri emişi în secolul I î.Hr.

Una dintre piese este un stater emis de regele Koson (cca 44-29 î.Hr.), unul dintre urmaşii lui Burebista, şi prezintă pe avers o acvilă cu o cunună de lauri în gheara dreaptă, iar pe revers legenda KOSON redată cu litere greceşti şi un grup de trei lictori. Iconografia acestor monede imită reprezentările regăsite pe denarii romani de argint emişi de Q. Pomponius Rufus în 73 î.Hr., respectiv de M. Junius Brutus în anul 54 î.Hr..

Cealaltă, staterul provenit din monetăria cetăţii antice de pe litoralul dobrogean al Mării Negre Callatis, emis în secolul I î.Hr., prezintă pe avers capul regelui Alexandru cel Mare, divinizat ca zeu egiptean, în timp ce pe revers este redată zeiţa Atena Nikephoros aşezată pe un tron şi numele cetăţii emitente.

La data de 23 iunie, doi reprezentanţi ai MET Police au predat monedele către ambasadorul României la Londra, Laura Popescu. Monedele au fost confiscate de către poliţia britanică de la un dealer de antichităţi. Reprezentanţii companiei au fost foarte cooperanţi şi au renunţat la dreptul de proprietate asupra lor, fără pretenţii materiale, în favoarea statului român, având în vedere că monedele provin din excavări ilegale.

Tezaurul, furat din Sarmizegetusa Regia



Cele două monede, extrem de rare, fac parte dintr-un tezaur sustras din zona vechii capitale dacice Sarmizegetusa Regia - arie cu patrimoniu arheologic protejat - de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în această zonă, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

În perioada 2014-2017, Marea Britanie a primit din partea României mai multe comisii rogatorii internaţionale privind recuperarea de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, unitatea Art&Antiques din cadrul Metropolitan Police fiind desemnată să le pună în executare, ulterior activităţilor desfăşurate în cadrul comisiilor rogatorii internaţionale, poliţiştii britanici identificând alte două piese - monedele antice din aur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel