Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ambasadorul României în Italia, George Bologan: „România este patria fiecărui român. Fiți responsabili față de cei dragi“
WhatsApp
Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a transmis un mesaj către românii din Peninsulă prin care face un apel pentru respectarea restricţiilor temporare impuse de autorităţile italiene, dar și de cele române. 

Ambasadorul Gerge Bologan îi îndeamnă pe românii din Italia să fie responsabili dacă decid să plece în ţară, unde este "casa fiecăruia". El le-a mulţumit conaţionalilor care lucrează în sistemul sanitar din Peninsulă, acelora care au avut mesaje de solidaritate pe reţelele de socializare şi a vorbit despre susţinerea românilor care s-au regăsit în situaţii de urgenţă, cauzate de pandemie.

Redăm, integral, mesajul ambasadorului George Bologan:

 

„Dragi români, în aceste clipe de încercare suntem cu toți preocupați de evoluțiile epidemiei de Coronavirus și efectele acesteia asupra vieții noastre de zi cu zi, aici mă refer la libertatea de mișcare, mă gândesc la cei care sunt acasă și sunt preocupați de soarta noastră, mă gândesc la dumneavoastră care ați dori să fiți aproape de cei dragi din țară.

Nu există niciun fel de diferență socială, suntem cu toți în același asentiment. Suntem îngrijorați deoarece ne aflăm în fața unei provocări noi, a unei situații fără precedent cu care generația noastră nu s-a confruntat, spre deosebire de generațiile anterioare care au avut de-a face cu diferite crize, precum criza economică, foamea, războiul, sacrificiul. Pentru noi este ceva nou, deoarece perturbă modul nostru obișnuit de a fi, ne modifică într-un oarecare fel existența. Însă am convingerea că împreună avem cu toții dorința și voința să depășim acest moment.

Doresc ca prin acest mesaj să răspund apelurilor primite de Ambasadă din partea dumneavoastră, vă suntem aproape și în tot acest timp am făcut tot ceea ce se poate pentru a înfrunta această criză unică. Modul de a acționa al Ambasadei are două linii de acțiune: comunitatea românească și relația politico-diplomatică cu Italia, un stat care ne este apropiat, un stat care este un partener strategic privilegiat al României, unde mulți dintre dumneavoastră ați reușit să vă realizați visurile.

Suntem uniți de același obiectiv, acela de a combate împreună răspândirea acestei maladii necunoscute, de a o stăvili deoarece pune în pericol sănătatea noastră, a tuturor, și în mod special pe cei mai vulnerabili din comunitățile noastre, persoanele în vârstă, bunicii și părinții noștri.

Ne dăm seama de importanța sănătății atunci când nu o avem sau când suntem în fața unei astfel de provocări, când apare inclusiv sentimentul fricii. Din această situație avem de învățat multe lecții, omul este o ființă limitată, dar în același timp omul, așa cum s-a mai întâmplat înainte, are capacitatea să depășească acest moment.

Trebuie să înțelegem cu toții că măsurile adoptate, atât de autoritățile române, cât și de autoritățile italiene au fost luate pentru a ne proteja. Regulile nu sunt împotriva noastră, regulile de această dată nu ne limitează, regulile ne ajută și în mod responsabil trebuie, imperativ, subliniez, trebuie, să ni le asumăm. Este cunoscut faptul că atunci când avem de-a face cu boli contagioase, izolarea este cea mai bună cale pentru a le bloca, pentru a opri și pentru a stăvili răspândirea bolii. Printre cele mai vechi datări ale acestei metode este cazul ciumei lui Iustinian, din 549, care a decretat că toți cei care veneau din zone expuse intrau automat în izolare.

Nu este o lecție nouă, istoria ne-a dovedit acest lucru de mai multe ori. Astfel, măsura izolării sau autoizolarea sau carantina, a stat la baza recomandării autorităților române de a sugera compatrioților să evite deplasările în această perioadă.

Nu pentru că nu ați fi doriți acasă, România este patria fiecărui cetățean român, însă suntem responsabili de riscurile care pot apărea, suntem responsabili de cei care sunt acasă. Un cetățean român asimptomatic poate să fie purtătorul infecției, să meargă acasă și să o transmită celor mai vulnerabili, celor apropiați, unui prieten, unui membru al familiei, bunicului, bunicii, părinților, și nu aș dori să mă gândesc la posibilele efecte, pentru că părerea de rău de a nu fi respectat regulile care s-au impus poate să ne creeze un amar și să ne mutileze existența pentru mult timp.

Vă rog, fiți responsabili față de cei care vă sunt dragi, asumați-vă acest moment și nu tratați cu superficialitate situația în care ne găsim. De asemenea, gândiți-vă că traversând Europa, care în acest moment este plină de focare, vă expuneți familia. De aceea invitația noastră, sugestia noastră, este să rămâneți acolo unde este cazul, în izolare. Să nu înțelegeți că izolarea vă îngrădește libertatea, nu este o pedeapsă.

Noi nu suntem obișnuiți, din păcate, cu sacrificiile, să îmbrăcam acest moment într-o altă lumină: stăm împreună cu familia, stăm împreună cu copiii, putem să citim o carte bună, putem să redescoperim ceea ce societatea de consum ne-a luat, o parte din relația umană, o parte din frumusețea și profunzimea familii. Doresc să menționez acest lucru pentru că nu este prea sănătos să vedem totul într-un gri.

De asemenea, este foarte important să rezistăm moral, să nu ne lăsăm doborâți de frica creată de această boală. Însă, în același timp, subliniez din nou, trebuie să tratăm această situație cu maximă seriozitate.

De aceea vă îndemn pe toți, dragii mei, să urmați întru totul sfaturile și indicațiile autorităților române și italiene. Este spre binele fiecăruia dintre noi, este responsabilitatea noastră, ca cetățeni care ne aflăm în Italia, să dovedim că suntem o comunitate responsabilă, o comunitate unită, o comunitate care știe ce înseamnă, în același timp, valoarea altruismului.

Și aici doresc să îi salut pe cei care poartă halatele albe, medicii și asistenții medicali care sunt membri ai comunității românești și se află în aceste momente în spitalele din Italia, îngrijindu-i pe cei în suferință. Dumneavoastră, dragi compatrioți, faceți onoare numelui de român, dumneavoastră faceți ca în fiecare dintre noi, în aceste clipe, să se activeze acel orgoliu de a fi cu toții membrii acestei minunate comunități, care au știut întotdeauna la greu, să fie solidari. Istoria noastră s-a făcut prin unitate, și putem prin unitate să ne câștigăm aprecierile din partea prietenilor noștri italieni. Pentru beneficiul nostru, și al întregii noastre comunități, vă rog în modul cel mai aplicat, profund, să urmați întocmai restricțiile care au fost puse de statul italian, să le respectați.

Vă rog foarte mult să dovediți calm, responsabilitate, să fiți o sursă de încredere, să fiți purtători de speranță.

Vreau să vă mulțumesc pentru modul în care v-ați mobilizat, am citit unele mesaje care au apărut pe rețelele de socializare, nu cele alarmiste care au făcut să crească preocuparea compatrioților noștri din țară și a familiilor noastre; mesaje de oameni responsabili, prin care vă încurajați unii cu alții.

La fel, doresc să vă mulțumesc pentru cazurile în care împreună cu consulii generali ai României din Italia v-ați mobilizat, cazuri de asistență socială pentru cei mai nevoiași care s-au aflat în momente de cumpănă. Iată cum putem fi o comunitate unită, și mi-aș dori ca aceste exemple să fie tot mai prezente în viața comunității noastre.

Prin acțiunile întreprinse în ultimele zile ambasada și oficiile consulare de pe teritoriul Italiei au venit în întâmpinarea solicitărilor punctuale ale cetățenilor români care s-au aflat în Italia, fie ca turiști, fie că s-au aflat în tranzit.

Încercăm să găsim soluții pentru situația în care aceștia se găsesc și ne canalizăm eforturile pentru identificarea unor răspunsuri în timp util pentru cei care nu au o alternativă reală. Protejarea drepturilor și intereselor tuturor categoriilor sunt importante pentru că este importantă pentru noi comunitatea românească.

În încheiere doresc să mulțumesc fiecărui român care a dat dovadă de înțelegere și de responsabilitate, să mulțumesc tuturor celor care au dat dovadă de spirit de sacrificiu, respectând îndemnul de a sta în casă și îi încurajez și pe alți conaționali să facă același lucru. Să dăm dovadă că există o comunitate reală de români care își face simțită prezența.

Această criză va trece, așa cum au trecut și altele, problemele în viață apar și dispar, peste tot există o curbă ascendentă și descendentă, urmează și perioada regresului, și este important să ne gândim la ce va fi după, la cum ne vom putea reorganiza viețile, la cum vom putea contribui fiecare împreună cu semenii noștri, cu creativitatea noastră, la relansarea economiei, la relansarea încrederii unora în ceilalți, să fim responsabili fiecare unul de celălalt.

Așa se țese o comunitate, prin responsabilitate. Să înțelegem că fiecare are obligația să demonstreze un comportament demn, să nu fim patrioți doar pentru anumite momente festive, să fim patrioți prin comportament și prin deschidere și înțelegere către cei care se află în suferință, să fim pentru fiecare dintre aceștia o susținere morală. De asemenea, să fim pentru prietenii italieni un model de solidaritate.

Vă rog, de asemenea, să vă informați de pe site-urile oficiale, să urmăriți pagina de socializare a ambasadei și a oficiilor consulare ale României din Italia. O informație corectă ne ajută să depășim într-un mod matur, responsabil, pentru că aceasta este cheia momentului de față – responsabilitatea - această situație care s-a creat.

Să nu uitați niciunul dintre dumneavoastră că în spatele norilor cerul este mereu senin", transmite ambasadorul român în Italia, George Bologan, într-un mesaj video.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel