Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alina Gorghiu: România sprijină parcursul european al Republicii Moldova şi Ucrainei
WhatsApp
România sprijină parcursul european al Republicii Moldova şi Ucrainei şi se angajează să ofere asistenţă şi expertiză şi să împărtăşească bunele practici în atingerea standardelor europene, a declarat, astăzi, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, la Forumul Interparlamentar pe teme de Securitate, organizat la Palatul Parlamentului.

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat că ţara noastră a fost unul dintre cei mai fermi susţinători ai celor două state.

„Decizia UE privind invitarea Ucrainei şi a Republicii Moldova, precum şi decizia NATO privind invitarea Finlandei şi a Suediei sunt elemente care întăresc deopotrivă edificiul democratic de pe continentul nostru, pe care noi le-am dorit şi le-am privit cu foarte mare încredere. România este puternic angajată şi ancorată în asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune. Am reuşit să ne construim în aceşti ani un profil de aliat solid, activ şi angajat, dispunem de maturitatea politică şi credibilitate pe plan internaţional şi am dovedit că suntem o democraţie solidă şi rezilientă“, a afirmat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: România sprijină parcursul european al Republicii Moldova şi Ucrainei

 

La rândul său, preşedintele Parlamentului de la Chişinau, Igor Grosu, apreciază că Republica Moldova trebuie să regândească propria politică de apărare.

„Republica Moldova nu are un scut efectiv în faţa primejdiilor, pentru că 30 de ani, nu am dezvoltat o capacitate de apărare corespunzătoare, nu am construit elemente critice de infrastructură şi nu am cultivat rezilienţă socială. O armată puternică şi bine echipată oferă ţării libertatea de acţiune, încredere în forţele proprii şi opţiuni strategice. Doar aşa putem fi nu doar un beneficiar de securitate, dar şi un frunizor“, a declarat Igor Grosu, potrivit Rador.

Preşedintele Legislativului de la Chişinău a fost primit dimineaţă de şefii celor două camere ale Parlamentului de la Bucureşti, prilej cu care a fost reconfirmat sprijinul României pentru realizarea reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană şi pentru depăşirea crizelor multiple.

 

O rachetă rusească a lovit joi un petrolier aflat în derivă în Marea Neagră de peste patru luni, la bordul căruia se află o cantitate necunoscută de motorină, a informat joi agenţia de presă Interfax-Ukraina, citând armata ucraineană, care susţine că petrolierul reprezintă o 'bombă ecologică', potrivit Reuters.

Rusia a lovit cu o rachetă un petrolier în Marea Neagră: E o navă a Republicii Moldova

 

Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Prima oară a fost lovit la câteva zile de la invazie, autorităţile Republicii Moldova informând atunci că echipajul de la bordul navei este compus din cetăţeni ruşi şi că două persoane au fost grav rănite.

Comandamentul militar Sud al forţelor de apărare ucrainene a indicat joi că, la momentul respectiv, când a fost lovită în februarie, nava avea peste 500 de tone de motorină la bord şi că de atunci plutea fără echipaj. Potrivit acestuia, o rachetă rusească de tipul X-31 aer-sol a lovit petrolierul de data aceasta.

'Probabil că restul încărcăturii a luat foc', indică armata, într-o declaraţie citată de Interfax-Ukraina, precizând că petrolierul a fost lovit pentru a doua oară.

Armata ucraineană a calificat nava drept o 'bombă ecologică cu acţiune întârziată', apreciind că această situaţie are drept cauză blocarea porturilor ucrainene de către invadatorii ruşi.

Agenţia de presă Reuters menţionează că nu poate confirma detaliile atacului în mod independent pentru moment.

Ucraina susţine că invazia rusă a provocat prejudicii enorme de ordin ecologic şi intenţionează să solicite despăgubiri Moscovei în instanţele internaţionale.

Printre ameninţările pentru mediu cauzate de invazia rusă, menţionate de Ucraina, se numără şi poluarea bazinelor de apă, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel