Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alexei Navalny va fi înmormântat vineri, la Moscova. Soția sa se teme că poliția va descinde și va face arestări
WhatsApp
Slujba de înmormântare și înmormântarea politicianului rus de opoziție Alexei Navalny vor avea loc vineri la Moscova, a anunțat soția acestuia, Iulia, care a spus însă că nu este sigură dacă va decurge în mod pașnic sau dacă poliția va aresta participanții, transmite Reuters.
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Kira Yarmysh, purtătoarea de cuvânt a lui Navalny, a postat pe X că o slujbă pentru Navalny va avea loc vineri după-amiază în Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Maryino, unde Navalny obișnuia să locuiască.

Navalny va fi apoi înmormântat la cimitirul Borisovskoye, care se află la aproximativ 2,5 km distanță, de cealaltă parte a râului Moskva. Un reporter Reuters a văzut miercuri trei patrule de poliție la cimitirul acoperit de zăpadă, care este situat în apropierea unei șosele aglomerate.

Aliații lui Navalny au acuzat Kremlinul că le-a zădărnicit încercările de a organiza un eveniment mai mare cu o zi mai devreme. Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu astfel de aranjamente.

Serviciile funerare rusești sunt de obicei prezidate de un preot și însoțite de cântece corale, iar participanții trec pe lângă sicriul deschis al defunctului pentru a-și lua rămas bun. Biserica ortodoxă rusă aleasă este o clădire albă impunătoare cu cinci domuri, situată într-o suburbie din sud-estul Moscovei.

Nu a fost imediat clar cum vor asigura autoritățile controlul mulțimii.

Dar, judecând după adunările anterioare ale susținătorilor lui Navalny - pe care autoritățile i-au desemnat ca fiind extremiști susținuți de SUA - este probabilă o prezență polițienească puternică, iar autoritățile vor sparge tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstrație politică în conformitate cu legile privind protestele.

"Înmormântarea va avea loc poimâine și încă nu sunt sigură dacă va fi pașnică sau dacă poliția îi va aresta pe cei care au venit să-și ia rămas bun de la soțul meu", a declarat Iulia, soția lui Navalny, într-un discurs în Parlamentul European de la Strasbourg, unde a fost aplaudată în picioare.

Navalny, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penală din Arctica pe 16 februarie. Aliații săi l-au acuzat pe președintele Vladimir Putin că a ordonat uciderea sa, deoarece liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalny ar fi fost eliberat într-un potențial schimb de prizonieri.

Aceștia nu au publicat dovezi care să susțină această acuzație, dar au promis că vor prezenta modul în care a fost ucis și de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea lui Navalny și a declarat că nu are cunoștință de niciun acord de eliberare a lui Navalny înainte de moartea sa.

Acuzații la adresa autorităților ruse

 

Certificatul de deces al lui Navalny, potrivit susținătorilor, spune că acesta a murit din cauze naturale.

Săptămâna trecută, mama sa a acuzat autoritățile că au încercat să o șantajeze pentru a organiza o înmormântare privată pentru fiul său, reținând inițial corpul acestuia, o afirmație pe care Kremlinul a calificat-o drept absurdă.

Iulia Navalnaya a declarat în fața deputaților europeni de la Strasbourg: "Putin mi-a ucis soțul".

"La ordinele sale, Alexei a fost torturat timp de trei ani. A fost înfometat într-o celulă mică de piatră, izolat de lumea exterioară și i s-au refuzat vizitele, apelurile telefonice și apoi chiar scrisorile", a spus ea.

"Și apoi l-au ucis. Chiar și după aceea i-au maltratat trupul și au abuzat de mama lui".

În cele 12 zile de la moartea soțului ei, Navalnaya a revendicat preluarea conducerii opoziției fragmentate din Rusia, afirmând că îi va continua munca.

Vorbind în engleză, cu vocea uneori șovăitoare, ea l-a descris pe Putin drept un "monstru sângeros" și a declarat că nu este posibil să negocieze cu el.

"Nu-l puteți răni pe Putin cu o altă rezoluție sau cu un alt set de sancțiuni care nu este diferit de cele anterioare", a spus ea, făcând apel la acțiuni mai eficiente împotriva fluxurilor de bani ale elitei conducătoare.

Ceea ce este necesar, a spus ea, este o căutare a "asociaților mafioți din țările voastre, a avocaților și finanțiștilor discreți care îl ajută pe Putin și pe prietenii săi să ascundă bani".

Locul de desfășurare a funeraliilor

 

Aliații lui Navalny au căutat o sală pentru a-i găzdui pe susținătorii săi la o ceremonie de adio, dar au spus că au fost refuzați peste tot.

"Inițial, am planificat despărțirea și înmormântarea pentru 29 februarie. A devenit rapid clar că nu exista nicio persoană care să poată săpa o groapă până pe 29 februarie", a scris Ivan Zhdanov, un aliat al lui Navalny, pe X.

Ziua de 29 februarie, joi, este aceeași zi în care Putin urmează să țină un discurs în fața elitei politice rusești, iar Zhdanov a acuzat autoritățile că nu doresc ca înmormântarea lui Navalny să aibă loc în aceeași zi și să o umbrească.

Zhdanov a acuzat, de asemenea, autoritățile că au blocat încercările de a asigura o sală mare pentru ca susținătorii să-și ia rămas bun de la Navalny.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel