Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă în Grecia. Temperaturile trec de 40 de grade, iar autoritățile se pregătesc de incendii
WhatsApp
Grecia se pregătește de marți pentru prima caniculă din acest an, cu temperaturi ce vor depăși 40 de grade Celsius și un risc "foarte ridicat" de incendii, a anunțat luni ministrul pentru crize climatice, Vassilis Kikilias, citat de AFP.
Grecia a înregistrat venituri record din turism în 2023 / Foto: Unsplash

Valul de căldură, care va dura trei zile, va "atinge apogeul miercuri și joi", iar "riscul de incendii va fi foarte mare în zone extinse din Grecia", a precizat ministrul, care este și responsabil pentru protecția civilă.

Serviciile meteorologice prognozează temperaturi de până la 42 de grade Celsius în centrul țării, în contextul în care Grecia a înregistrat deja în ultimele zile temperaturi ridicate, în special la Atena, unde joi sunt așteptate 38 de grade Celsius.

Kikilias a făcut apel la greci pentru "ajutor și atenție pentru a proteja viețile umane" și natura, în condițiile în care țara se confruntă zilnic cu 30-40 de incendii de pădure, deocamdată de mică amploare.

Deși vara nu a început oficial, marțea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână a lunii iunie, conform site-ului meteo.gr, cu temperaturi de până la 39,3 grade Celsius în anumite zone.

Incediile din Grecia din 2023 au fost devastatoare

 

Această țară mediteraneană, obișnuită cu valurile de căldură, a avut în 2023 incendii devastatoare și o caniculă de două săptămâni, de o intensitate fără precedent.

Ulterior, Grecia a trecut prin cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată și acum se teme de "o vară foarte dificilă" în privința incendiilor de pădure, a afirmat Kikilias într-un interviu acordat AFP săptămâna trecută.

Aproximativ 175.000 de hectare de păduri și terenuri agricole au fost distruse de flăcări în 2023 și peste 20 de persoane au murit.

Conform Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC), creșterea temperaturilor cauzată de emisiile de combustibili fosili de origine umană prelungește sezonul incendiilor și mărește suprafața arsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel