Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă în Europa: Apele sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent
WhatsApp
Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă "cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om", informează AFP, luni, citată de Agerpres.
Poluare masivă în apele din Europa (Foto ilustrativ: Freepik)

Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) şi membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franţa, au analizat 23 de eşantioane prelevate din apă de suprafaţă şi şase eşantioane de apă subterană din zece ţări ale UE în căutarea acestui produs. Acidul trifluoroacetic este derivat din degradarea PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), supranumite "poluanţi eterni", dar este utilizat şi ca materie primă pentru producerea unora dintre ele.

Rezultatul: "amploarea contaminării este alarmantă şi necesită o acţiune decisivă", au transmis reprezentanţii acestor asociaţii într-un raport publicat luni.

TFA poate să provină din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, dar şi din anumite gaze refrigerante sau din deşeurile provenite din industria de fabricare a PFAS, utilizate pe scară largă, de exemplu, la fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor şi unor produse cosmetice.

Analiza, efectuată de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, a relevat prezenţa TFA "în toate eşantioanele de apă", cu concentraţii cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) şi 3.300 ng/l.

Concentraţiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise şi Somme în Franţa şi Mehaigne în Belgia.

"79% dintre eşantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS", precizează acelaşi raport.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent: este clasificat ca fiind "irelevant" de către autorităţile europene şi, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide şi produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Asociaţiile de mediu regretă această alegere, subliniind persistenţa TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obişnuite de tratare a apei potabile şi un "profil toxicologic (care) lasă încă multe întrebări fără răspuns".

În acest sens, ei citează un studiu care a concluzionat că au apărut "malformaţii oculare" la iepurii "care au primit TFA", dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privinţa efectelor asupra oamenilor.

"Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate", au adăugat autorii raportului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel