Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă de inundații în România, marți, între orele 13:00 - 24:00
WhatsApp
Hidrologii au emis o nouă avertizare pentru râurile din 12 județe ale României, subliniind riscul crescut de inundații ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme. Avertizarea Cod galben, emisă marți, este valabilă începând cu ora 13:00 și până la miezul nopții.
Adaptarea la schimbările climatice: Oamenii ar trebui să se îndepărteze din ce în ce mai mult de zonele predispuse inundațiilor / Sursa foto: freepik.com

Județele afectate de avertizare includ Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Ialomița, Buzău, Suceava, Neamț, Harghita, Bacău, Botoșani și Iași. Cu toate acestea, toată țara este îndemnată să fie precaută și să fie pe fază în fața posibilelor riscuri.

Situția hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore arată că precipitațiile abundente și propagarea acestora pot duce la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie. De asemenea, râurile mici se pot umfla rapid, provocând inundații locale. Acest fenomen este așteptat să fie mai pronunțat în special în județele Dâmbovița, Prahova și Iași, conform Antena 3 CNN.

Hidrologii avertizează că există posibilitatea ca debitele și nivelurile râurilor să crească semnificativ, cu potențiale depășiri ale cotelor de atenție, în special în bazinele hidrografice Argeș, Ialomița, Siret și Jijia. Aceste creșteri pot duce la inundații și la pagube materiale în anumite zone vulnerabile.

 

Oamenii din zonele afectate sunt rugați să fie precauți

 

Populația din zonele afectate este îndemnată să fie vigilentă și să ia măsuri de precauție adecvate. Autoritățile locale și regionale sunt pregătite să facă față situației, dar este esențial ca locuitorii să fie pregătiți și să reacționeze rapid în caz de urgență.

În fața acestei alerte, se recomandă cetățenilor să evite traversarea râurilor umflate și să respecte indicațiile și avertismentele emise de autorități. De asemenea, este important să se asigure bunurile materiale și să se ia măsuri de precauție pentru protecția locuințelor împotriva inundațiilor.

 

Cod galben de descărcări electrice și furtuni

 

Administrația Națională de Meteorologie a emis un mesaj de atenționare meteorologică cod galben ce vizează fenomene specifice instabilității atmosferice.

„Este vorba despre averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii, căderi de grindină și cantități mai importante de apă peste 20-25 de litri pe metrul pătrat, izolat chiar peste 40 de litri pe metrul pătrat. Codul galben vizează cea mai mare parte a Moldovei, a Munteniei, estul Transilvaniei și local zona Maramureșului.” , a spus Alina Șerban, meteorolog ANM, marţi, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel