Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegeri Turcia. Erdogan, reales președinte: A cântat de bucurie de pe un autocar (VIDEO)
WhatsApp
Președintele Recep Tayyip Erdogan câștigă alegerile prezidențiale, după cea mai mare provocare politic a sa de până acum. Politicianul suprem al Turciei timp de 20 de ani, l-a învins pe candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, la o diferență de doar patru procente.
Recep Tayyp Erdogan, reales președintele Turciei (sursa foto: Instagram.com/rterdogan)

Președintele Recep Tayyip Erdogan a învins duminică cea mai mare provocare politică a carierei sale, asigurându-și victoria într-un tur de scrutin prezidențial care a acordat încă cinci ani unui lider mercurial care și-a vexat aliații occidentali, în timp ce și-a întărit controlul asupra statului turc.

Victoria sa înseamnă că Erdogan ar putea rămâne la putere pentru cel puțin un sfert de secol, adâncindu-și amprenta conservatoare asupra societății turcești, în timp ce își urmărește viziunea unei țări cu o putere economică și geopolitică în creștere. El se va instala ca forță motrice a unui aliat NATO al Statelor Unite, poziție pe care a valorificat-o pentru a deveni un intermediar cheie în războiul din Ucraina și pentru a spori statutul Turciei ca putere musulmană cu 85 de milioane de locuitori și legături critice pe toate continentele.

Recep Tayyip Erdogan, reales președintele Turciei


Erdogan și-a început discursul cântând de pe un autocar, un cântec tradițional turcesc, o expresie a recunoștinței față de poporul turc pentru victoria sa istorică din turul doi al alegerilor. În timp ce mii de turci s-au adunat în fața locuinței lui Erdogan din Istanbul pentru a sărbători realegerea istorică a acestuia, după ce a dobândit 52,16% din voturi în turul al doilea tur de scrutin, învingându-l pe liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de TRT World (@trtworld)

Consiliul Electoral Suprem al Turciei l-a declarat pe Erdogan învingător duminică târziu. El a obținut 52,16% din voturi; candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 47,84%, cu aproape toate voturile numărate. Susținătorii lui Erdogan au ignorat provocările Turciei, inclusiv o criză economică iminentă, și l-au lăudat pentru dezvoltarea țării și susținerea valorilor islamice conservatoare.

În multe orașe turcești, duminică seară, aceștia au claxonat mașinile, au aplaudat și s-au adunat în piețe publice pentru a urmări rezultatele și a aștepta discursul său de victorie. Mii de persoane s-au adunat în fața palatului prezidențial din Ankara, fluturând steaguri turcești roșii și albe.

"Nu doar noi am câștigat, ci și Turcia", a spus Erdogan, în aplauzele zgomotoase. "Este națiunea noastră care a câștigat cu toate elementele sale. Este democrația noastră".

Erdogan: "Nu doar noi am câștigat, ci și Turcia"

 

Contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu le-a spus susținătorilor săi că nu a contestat numărarea voturilor, dar că, totuși, alegerile în general au fost nedrepte. În perioada premergătoare votului, Erdogan a apelat la resursele statului pentru a înclina terenul de joc în favoarea sa.

În cei 20 de ani în care a fost cel mai important politician al țării - ca prim-ministru începând cu 2003 și ca președinte din 2014 - Erdogan a marginalizat elitele politice și militare tradiționale ale țării și a extins rolul islamului în viața publică.

De-a lungul timpului, el a folosit crizele pentru a-și extinde puterea, concentrând luarea deciziilor majore privind politica internă, externă și economică în interiorul zidurilor palatului său prezidențial întins. Adversarii săi politici se tem că încă cinci ani la conducere îi vor permite să își consolideze și mai mult puterea.

Erdogan, un lider controversat

 

Erdogan a oferit puține indicii că intenționează să schimbe cursul, fie în afacerile interne, fie în politica externă. Imprevizibilitatea lui Erdogan și tiradele frecvente împotriva Occidentului au făcut ca oficialii din unele capitale occidentale să se întrebe de partea cui se află în războiul din Ucraina și să spere în privat că va pierde.

Liderul turc a condamnat invazia rusă din Ucraina anul trecut, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale pentru a-l izola pe președintele Vladimir Putin și, în schimb, a crescut comerțul turc cu Moscova. El îl numește pe Putin "prietenul meu" și a împiedicat eforturile NATO de extindere, întârziind admiterea Finlandei și refuzând în continuare să admită Suedia.

În timpul campaniei sale, Erdogan a indicat că se simte confortabil cu poziția sa față de Ucraina. El a descris medierea pe alocuri a Turciei între părțile beligerante ale conflictului ca fiind "nu o faptă obișnuită". Și a spus că nu "lucrează doar pentru a primi un "bravo" din partea Occidentului", lăsând să se înțeleagă că dorințele aliaților săi nu vor prevala asupra urmăririi intereselor Turciei.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel