La nivel regional, particularităţile calendarului electoral fac ca alegătorii să voteze doar în 12 dintre cele 17 regiuni autonome, dintre care 10 sunt guvernate de la precedentul scrutin (mai 2019) de Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al prim-ministrului Pedro Sanchez, fie de unul singur, fie, cel mai adesea, în cadrul unei coaliţii. Alte două regiuni sunt conduse de Partidul Popular (PP, conservator), principala formaţiune de opoziţie la nivel naţional.
Secţiile de votare urmează să se închidă la orele locale 20:00 (18:00 GMT) în întreaga Spanie. Primele rezultate sunt aşteptate în jurul orelor locale 22:00 (20:00 GMT), pentru că nu sunt sondaje la ieşirea de la urne în Spania.
Însoţit de soţia sa, Pedro Sanchez a votat cu puţin timp înainte de ora 09:30, la o secţie din Madrid.
La sfârşitul acestui an (data exactă nu a fost încă fixată) vor avea loc alegeri legislative. Sondajele dau PP câştigător, însă fără majoritate absolută în faţa coaliţiei minoritare de stânga aflate la putere şi formată din PSOE şi partidul stângii radicale Podemos. Alegerile din duminica aceasta sunt, în acest context, considerate un fel de repetiţie generală.
Pentru spanioli, importanţa lor rezidă şi în faptul că regiunile (comunităţile) autonome au competenţe foarte extinse în raport cu Madridul, educaţia şi sănătatea, de exemplu, numărându-se printre prerogativele lor exclusive.
Rezultatul în număr de sufragii municipale va furniza un prim indiciu foarte aşteptat cu privire la raportul de forţă între socialişti şi PP.
În urmă cu patru ani, PSOE a întrunit cu 1,6 milioane de voturi mai mult decât rivalul său PP.
La nivel regional, dreapta speră să câştige mai multe guverne regionale de la socialişti. Cucerirea a trei sau patru regiuni va fi considerată un succes pentru liderul PP, Alberto Núnez Feijóo.
Prim-ministru din 2018, Sanchez abordează acest dublu scrutin cu mai multe handicapuri: uzura puterii, creşterea inflaţiei - chiar dacă aceasta este mult mai mică în Spania decât în majoritatea altor ţări din Uniunea Europeană - şi o puternică scădere a puterii de cumpărare ce decurge de aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News