Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ajutor din partea statului pentru mamele minore din România: vor primi bursă dacă se întorc la școală
WhatsApp
Parlamentul României a adoptat o nouă lege care aduce beneficii semnificative pentru mamele minore din țară: Bursă de 700 de lei dacă se întorc la școală după naștere.
Ajutor din partea statului pentru mamele minore din România: vor primi bursă dacă se întorc la școală / Foto: Unsplash

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat un proiect de lege care conferă mamei minore, care a împlinit vârsta de 16 ani, capacitatea de a lua decizii atât pentru ea însăși, cât și pentru copilul său în relația cu instituțiile statului. Această decizie vine în sprijinul unui grup vulnerabil de femei tinere care se confruntă cu provocări unice în ceea ce privește maternitatea și statutul lor legal.

Proiectul de lege are drept scop principal dobândirea capacității de exercițiu depline a mamelor minore care au devenit mame la vârsta de 16 ani sau mai devreme. Astfel, aceste tinere mame vor putea lua decizii legate de îngrijirea, creșterea și dezvoltarea copilului lor, semnând documente cu caracter medical și/sau administrativ în numele lor și al copilului. Mai mult decât atât, ele vor putea obține drepturi financiare, inclusiv alocația de stat pentru copii și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Legea a fost adoptată și de Senat, cu Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz. Această măsură legislativă reflectă angajamentul statului român de a proteja și sprijini mamele minore în procesul lor de creștere a copiilor și de integrare socială.

 

Statul încurajează continuarea studiilor cu o bursă pentru mamele minore

 

O altă inițiativă importantă adoptată în cadrul acestei legi este acordarea unui sprijin financiar lunar pentru mamele minore care se întorc la școală după naștere. Acest sprijin este conceput pentru a facilita participarea și succesul școlar al acestor tinere mame, care se confruntă cu provocări unice în echilibrarea sarcinilor de maternitate și de educație.

Astfel, elevele care revin la școală după naștere vor beneficia de o bursă lunară în timpul cursurilor lor. Această bursă, în valoare de 700 de lei conform edu.ro, este acordată elevilor din învățământul preuniversitar de stat care sunt reintegrați în unitățile de învățământ și au unul sau mai mulți copii în întreținere. Reintegrarea se referă la reluarea cursurilor de către elevă după naștere, cu condiția menținerii statutului de minor.

Pentru a beneficia de această bursă, elevele trebuie să depună o cerere însoțită de certificatul de naștere al copilului lor. Aceste burse sunt plătite lunar de către unitățile de învățământ, cu excepția lunilor în care elevele acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate, conform Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel