Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Agricultorii din Franța nu cedează: Vor bloca drumurile din toată țara până când guvernul va limita plafonarea prețurilor la alimente
WhatsApp
Agricultorii din Franța continuă să blocheze drumurile în întreaga țară, în timp ce sindicatele lor au îndemnat guvernul să limiteze eforturile pentru reducerea prețurilor la consumatori și relaxarea reglementărilor privind mediu, transmite Reuters. 

Protestele fermierilor francezi, aflate în a doua săptămână după ce s-au extins din țările vecine, au loc în contextul în care campania pentru alegerile europarlamentare ia avânt. Protestul reprezintă prima mare provocare pentru noul prim-ministru Gabriel Attal.

"Ei (oamenii) au uitat cu desăvârșire că în spatele acestei meserii sunt femei și bărbați care trebuie să-și câștige existența, să se simtă din nou mândri", a declarat Luc Smessaert, care a contribuit la organizarea blocării autostrăzii A16, în apropiere de Beauvais, la nord de Paris.

Guvernul se mândrește cu lupta sa împotriva inflației, exercitând presiuni asupra sectorului alimentar pentru a reduce prețurile în supermarketuri. Cu toate acestea, odată cu răspândirea protestelor agricole în Europa, în timp ce producătorii, furnizorii și comercianții încheie discuțiile anuale privind prețurile, mulți fermieri spun că sunt direct afectați de această politică.

"Nu vom ridica blocadele rutiere până când prim-ministrul nu va face anunțuri foarte concrete. S-a terminat cu vorbitul, este nevoie de acțiune", a spus Arnaud Gaillot, șeful sindicatului Jeunes Agriculteurs (Tinerii Fermieri).

După întâlnirea oficialilor sindicatelor cu premierul Attal, noi convoaie de tractoare au plecat în noapte pentru a bloca drumurile din întreaga țară, protestând împotriva prețurilor și taxelor considerate injuste de către fermieri, precum și împotriva reglementărilor excesive privind mediul înconjurător.

Tragedie la protestul fermierilor: două persoane au murit

 

O fermieră și fiica ei au fost ucise, iar un alt membru al familiei a fost grav rănit, după ce o mașină a intrat într-un blocaj rutier în regiunea sud-vestică Ariege, au raportat publicațiile franceze.

Comentând accidentul în Adunarea Națională, Attal a spus că "toată Franța rurală este în doliu astăzi", adăugând că se va întâlni cu toate organizațiile care reprezintă interesele fermierilor în zilele următoare.

Ministrul Agriculturii Marc Fesneau a declarat că femeia a murit "apărându-și profesia". El și-a anulat călătoria la o întâlnire a UE în Bruxelles pentru a merge la locul accidentului.

"Către fermierii noștri: am cerut guvernului să fie mobilizat în totalitate pentru a oferi soluții concrete dificultăților cu care vă confruntați", a spus președintele Emmanuel Macron.

Războiul prețurilor

 

Politica agricolă a fost întotdeauna o problemă sensibilă în Franța, cea mai mare producătoare agricolă a UE, unde mii de producători independenți de carne, lactate, vin și alte produse au obiceiul de a organiza proteste.

Macron este precaut în privința creșterii sprijinului fermierilor pentru dreapta radicală înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, cu partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement National, conducând în sondaje.

"Nu trebuie să cedăm în fața demagogiei și a răspunsurilor simple. Demagogia și simplismul sunt cele mai rele lucruri, mai ales într-o criză ca aceasta", a spus Fesneau parlamentarilor.

Specialiștii susțin că indignarea este în principal alimentată de eforturile recente ale guvernului - conduse de ministrul Finanțelor și Economiei Bruno Le Maire - de a lupta împotriva inflației, îndemnând retailerii și giganții alimentari să reducă prețurile.

"Prețurile sunt prioritatea numărul unu", a declarat Patrick Benezit, șeful sindicatului FNB al crescătorilor de bovine, într-o conferință de presă, adăugând că presiunea asupra furnizorilor este transferată către fermieri, forțând unii să vândă sub costurile reale, ceea ce ar încălca o lege menită să garanteze prețuri corecte.

Benezit a criticat și "contradicția" dintre încercarea UE de a impune reglementări mai stricte în domeniul mediului, dar și derularea de acorduri de liber schimb precum acordul cu America Latină MERCOSUR.

Comisia Europeană a publicat marți un raport afirmând că au fost luate 63 de măsuri în valoare de 2,5 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari) între 2014 și 2023 pentru a sprijini fermierii și producătorii din UE.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel