Peste 43.000 de persoane au ieşit din ţară, în ultimele 24 de ore, doar prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, care este cel mai aglomerat de la frontiera Schengen, iar aici se aştepta, vineri dimineaţă, aproximativ o oră pentru verificarea documentelor, în condiţiile în care erau deschise nouă artere de control.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Andrei Dincă, a declarat că aglomeraţia de la frontiera cu Ungaria se menţine de câteva zile, pentru că românii care lucrează în străinătate şi au venit în ţară de sărbători se întorc în aceste zile la locurile de muncă din vestul Europei.
Conform acestuia, peste 43.000 de persoane, cu 14.600 de mijloace de transport, au ieşit din România prin PTF Nădlac II în ultimele 24 de ore, ceea ce înseamnă de opt ori mai multe decât într-o zi obişnuită.
"În această perioadă de aglomeraţie pe sensul de ieşire din România, menţinem personalul suplimentar de control alocat şi folosim la capacitate maximă infrastructura punctelor de trecere, pentru a reduce pe cât posibil timpii de aşteptare", a declarat Andrei Dincă pentru Agerpres.
El a precizat că pentru traficul uşor au fost suplimentare arterele de ieşire fiind folosite artere dedicate în mod obişnuit traficului greu. Astfel, din cele 10 artere de ieşire din ţară din PTF Nădlac II, vineri dimineaţă au fost folosite nouă doar pentru autoturisme, iar timpul de aşteptare pentru trecerea graniţei a fost de aproximativ o oră.
Poliţia de Frontieră Arad reia recomandarea pentru cei care pleacă la drum spre vestul Europei de a consulta aplicaţia "Trafic online" de pe site-ul Poliţiei de Frontieră Române, unde sunt precizaţi timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.
În celelalte puncte de trecere din judeţul Arad situaţia este mai bună, conform aplicaţiei. La Nădlac I se aşteaptă circa 40 de minute pentru ieşirea din ţară, fiind disponibile două artere, iar la Turnu şi Vărşand se aşteaptă 10 - 15 minute.
Traficul crescut în punctele de frontieră vestice determină autorităţile să păstreze măsurile de fluidizare din perioada sărbătorilor, datorită întoarcerii multor cetăţeni români în statele din vestul Europei, a transmis, într-un comunicat, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea.
"Deoarece vacanţa de iarnă s-a încheiat şi mulţi cetăţeni români se întorc în statele din vestul Europei, unde îşi au reşedinţa, aspect ce determină o creştere a valorilor de trafic la ieşirea din ţară, în mod special la graniţa cu Ungaria, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei în perioada sărbătorilor sunt menţinute şi în această perioadă. La nivelul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea şi Sighetu Marmaţiei au fost luate toate măsurile aflate în competenţă pentru asigurarea unui control operativ şi reducerea timpului de aşteptare prin suplimentarea personalului planificat la efectuarea formalităţilor de frontieră," se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele mobile folosite pentru verificarea documentelor.
La graniţa cu Ungaria, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, sens în care, în mod constant, sunt derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului şi a arterelor de control.
Peste 147.000 de persoane au ieşit joi din România prin punctele de frontieră, transmite Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
Conform unui comunicat al IGPF, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 227.800 de persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care 147.300 de persoane doar pe sensul de ieşire, şi 58.900 de mijloace de transport, pe ambele sensuri.
Pe sensul de intrare în România, au fost 80.472 de persoane, dintre care 9.243 de cetăţeni ucraineni.
Începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.250.347 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă - punctele de trecere şi "frontiera verde" - poliţiştii de frontieră au constatat 41 de fapte ilegale (25 infracţiuni şi 16 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini.
De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de aproximativ 47.650 lei şi aplicate amenzi de 8.000 lei.
În aceeaşi perioadă, nu s-a permis intrarea în ţară a 13 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi nu s-a permis ieşirea a 28 cetăţeni români din diferite motive legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News