Loredana Miroiu s-a născut în 1991, în comuna Pătârlagele din județul Buzău, fiind adoptată de o familie din Italia când avea doar 10 luni. Tânăra spune că pe mama sa o cheamă Răducanu Maria și pe taă Miroiu Dumitru. De asemenea ea spune că mai are o soră pe nume Raluca.
Românca face un apel pe Facebook, sperând să-și găsească familia din România cu ajutorul paginii "The never forgotten Romanian children - Copiii niciodată uitați ai României".
Iată mesajul complet:
"SALUTĂRI DIN ITALIA
Îmi amintesc cu mari emoții acel moment când am aflat cā sunt adoptatā si că de fapt originile mele provin din altă parte.
De atunci, am avut mereu aceiasi dorință, același vis iar astăzi vreau să vă împărtășesc și eu povestea mea.
Numele meu la naștere a fost MIROIU LOREDANA și sunt născută în data de 05.08.1993 în PĂTÂRLAGELE județul BUZĂU. Am fost adoptată la numai 10 luni de viată, de la o creșă, de o familie minunată în Italia.
Numele mamei era RĀDUCANU MARIA și al tatălui MIROIU DIMITRU cu domiciliul in comuna CATINA localitatea ZELETIN. Părinții mei adoptivi mi-au spus că mai am o soră pe nume RALUCA și încă un frate al cărui nume nu îl cunosc.
Apelez la voi cu emoții și cu multă încredere sper să mă ajutați să îmi cunosc originile. Acum ca am devenit și eu mamă sentimentul a devenit și mai puternic de a-mi cunoaște familia biologică. As dori sā vā spun cā am un semn particular, o alunitā destul de vizibilā in barbā, poate mostenesc pe cineva din familia mea si mā va recunoaste.
Vă rog să DISTRIBUIȚI anunțul meu în speranța că îmi voi vedea visul împlinit și orice informație aveți vă rog să lăsați un mesaj privat acestei pagini.
Vă mulțumesc tuturor!".
Anii '90 au reprezentat o perioadă tumultoasă pentru România, marcată de tranziția de la un regim comunist la o democrație. În contextul schimbărilor sociale și economice, adopțiile internaționale au cunoscut o creștere semnificativă.
Motivele din spatele adopțiilor au fost diverse. Pe de o parte, sărăcia endemică și lipsa resurselor din orfelinatele românești au determinat autorități să caute familii adoptive în străinătate pentru a oferi copiilor un trai mai bun. Pe de altă parte, cuplurile din țări occidentale, dornice de a deveni părinți, au văzut în România o oportunitate de a adopta un copil.
Numărul adopțiilor a crescut rapid, atingând un vârf de peste 10.000 de copii adoptați anual la mijlocul anilor '90. Această creștere explozivă a atras însă și critici, legate de posibile nereguli și exploatări. Au fost semnalate cazuri de copii adoptați ilegal sau de familii adoptive care nu ofereau un mediu adecvat.
Ca răspuns la critici, autoritățile române au inițiat reforme în domeniul adopțiilor. Au fost adoptate legi mai stricte, care au impus controale mai amănunțite și au limitat posibilitatea adopțiilor internaționale.
Astăzi, adopțiile internaționale din România sunt mult mai reduse ca număr. Cu toate acestea, moștenirea anilor '90 rămâne complexă, cu numeroase povești de succes, dar și cu traume și incertitudini pentru cei implicați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News