Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A primit OMV lege cu dedicație? Rareș Bogdan acuză un posibil sabotaj din guvern: "E foarte grav" 
WhatsApp
Rareș Bogdan nu exclude un posibil sabotaj în cazul funcționarilor care au scris legea prin care OMV-Petrom ar putea scăpa de plata taxei de solidaritate în România.   

Compania cu acționariat majoritar OMV-Petrom ar putea scăpa de plata taxei de solidaritate în România, din cauza unor funcționari ai guvernului care nu au transpus ordonanța europeană în avantajul României. Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că nu este pentru prima oară când funcționarii fac astfel de greșeli, dar se întreabă dacă în cazul OMV-Petrom acești angajați nu au acționat împotriva intereselor statului român. 

"Nu știu dacă din prostie au transpus o directivă europeană și nu s-au gândit la situația României și au lăsat codul CAEN în afara ordonanței. Eu nu știu dacă e o chestiune de rea-voință, de eludare, sau pur și simplu de incompetență. La ordonanța pe lemn a fost prostie pură și ordonanța a fost inaplicabilă. De asemenea, la primele două ordonanțe pe energie, cea din aprilie-mai și cea din august-septembrie, ambele, după reacția specialiștilor și reacția pieței, a fost nevoie să fie amendate. Asta ar fi o patra ordonanță care trebuie amendată din cauza unor funcționari. Aceștia ori acționează cu bună știință împotriva intereselor statului român și atunci este o chestiune foarte gravă sau sunt atât de incompetenți și de slab pregătiți, deși sunt foarte bine plătiți și au o mulțime de avantaje față de cei din sistemul privat încât este la fel de grav," a spus Rareș Bogdan la Antena 3. 

Rareș Bogdan solicită anchetă de urgență în cazul legii 

"Eu nu știu care din cele două chestiuni a stat la baza transcrierii acelei directive dar este clar că trebuie investigat. Eu îi rog pe cei din Ministerul Finanțelor, din cancelaria primului-ministru și din organele de control ale ANAF să investigheze acest caz pentru că, repet: aici este vorba de sute de milioane de euro. O corporație își ia specialiști, își ia firme de consultanță, își ia cei mai buni oameni. Nu aș fi dorit să ajung la acest aspect: dacă un stat nu este capabil să-și protejeze interesele, instituțiile plătite din impozitele și taxele românilor, înseamnă că acel stat este unul care este pe cale de a eșua sau se îndreaptă cu pași repezi spre prăbușire managerială și administrativă," a mai spus Rareș Bogdan.

Acesta spune că este momentul ca România să reacționeze și să nu se lase intimidată. 

„Mă aștept ca statul român să nu se lase intimidat. Ordonanța dată de Guvernul României nu este cu adresă la o anumită companie, ci se referă la toate domeniile industriei țiteiului, a gazelor, a tot ceea ce înseamnă petrol, motorină. Este transpunerea unei directive și procentul pe care România l-a ales pentru suprataxarea este un procent mediu față de alte țări europene. 

Faptul că OMV a venit cu un comunicat care a încercat să explice că plătește taxă de solidaritate în Austria, între 150 și 170 de milioane de euro, minim 75% din totalul activității este în zona de petrol, gaze și extracție, mi se pare cel puțin sfidător și grav în cazul în care statul român va permite acest lucru. OMV nu vinde nici gogoși, nici cărți, nici nu face spectacole de teatru de copii, ei se ocupă exact de această zonă. Și să spui că nu acoperi 75% din totalul activității companiei," a mai spus europarlamentarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel