Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A murit Nicu Covaci. Fondatorul Trupei Phoenix s-a stins după o lună de stat în spital 
WhatsApp
Marele artist Nicu Covaci s-a stins din viață. 
Nicu Covaci a murit

Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, a murit la Timișoara în jurul orei 21:00. Nicu Covaci avea 77 de ani și suferea de ceva timp de o boală grea. 

Înainte de deces, colegii săi de trupă au anunțat pe rețelele sociale că starea sa era extrem de gravă și că nu putea urma tratamentul post-operatoriu necesar pentru recuperare. Medicii descriau situația sa ca fiind critică și se concentrau pe menținerea unui nivel de confort pentru artist.

Pe 22 martie, Nicu Covaci a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, care a durat aproape șase ore și a fost efectuată de o echipă de neurochirurgi. Deși inițial operația a fost considerată un succes, starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid ulterior. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-i ușura suferința, însă, din păcate, eforturile lor nu au reușit să prevină decesul său.

Nicu Covaci a murit. Mesaje emoționante transmise de colegi și medici

 

Medicul Dorel Săndesc a făcut anunțul morții lui Nicu Covaci: 

"Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară Opera-rock ,,Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne NICU COVACI. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească," spune medicul. 

Pe contul de socializare al lui Nicu Covaci a fost postat următorul mesaj: 

"De azi ne-asteaptā, Dincolo,Cel Ce Ne-a Dat Nume.Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,Nicu Covaci este, de azi, Pururi,NEMURITOR!"

 

Cariera lui Nicu Covaci

Începuturile și fondarea trupei Phoenix:

Nicu Covaci a fondat trupa Phoenix în 1962, în Timișoara, alături de alți colegi de liceu. Inițial, trupa cânta coveruri după formații internaționale celebre ale vremii, dar treptat a început să dezvolte un stil propriu, inspirat de folclorul românesc.Phoenix a devenit rapid populară în România, lansând hituri precum "Vremuri" și "Canarul", care au definit scena muzicală a anilor '60 și '70.

Era albumului "Cantafabule":

În 1975, Phoenix a lansat albumul "Cantafabule", considerat o capodoperă a rockului progresiv românesc. Albumul combină muzica rock cu elemente de mitologie și folclor românesc și a fost bine primit de critici și public.Acesta este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale trupei, marcând o perioadă de creativitate intensă și succes comercial.

Exilul și activitatea în străinătate:

În 1977, din cauza regimului comunist opresiv din România, Nicu Covaci și alți membri ai trupei au fugit din țară, stabilindu-se inițial în Germania.Chiar și în exil, Covaci a continuat să compună muzică și să promoveze trupa Phoenix, reușind să susțină concerte și să lanseze albume noi, deși cu dificultăți financiare și logistice.

Revenirea și impactul în România post-comunistă:

După căderea regimului comunist în 1989, Nicu Covaci și Phoenix au revenit în România, fiind primiți cu entuziasm de fanii de acasă.Trupa a susținut numeroase concerte și turnee, reușind să atragă o nouă generație de fani și să își mențină relevanța în peisajul muzical românesc.

Moștenirea artistică și influența lui Nicu Covaci

 

Nicu Covaci este recunoscut pentru contribuția sa semnificativă la evoluția muzicii rock în România, fiind un pionier al îmbinării rockului cu elemente tradiționale.Influența sa este vizibilă și astăzi în muzica multor trupe românești care au urmat exemplul Phoenix de a valorifica patrimoniul cultural autohton în muzica modernă.

Nicu Covaci este văzut ca o legendă vie a muzicii românești, fiind respectat pentru creativitatea și perseverența sa în fața adversităților. Phoenix rămâne un simbol al libertății de exprimare și al identității culturale românești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel