Renumărarea voturilor, propusă de CCR și aprobată de Biroul Electoral Central a început în toata țară. Voturile vor fi renumărate în prefecturile din fiecare județ de angajații acestor instituții.
Au apărut deja și primele modificări. Potrivit unui document publicat de Antena 3, la un secție de votare din Mehedinți, candidatului Călin Georgescu i-au fost mutate 34 de voturi către candidatul Ludovic Orban. Dacă inițial Georgescu avea un număr de 36 de voturi, acesta a mai rămas doar cu două. Se susține că la transcrierea numărului de voturi în cadrul numărării inițiale, acestea au fost trecute pe rândul greșit în procesul verbal.
Cel mai probabil vor mai fi astfel de schimbări. Numărătoarea voturilor continuă în toată țara, dar deocamdată aceasta este cea mai mare schimbare semnalată de când s-a început această acțiune. Schimbarea voturilor de la un candidat la altul este și cea mai mare teamă a Elenei Lasconi, care are un avantaj fragil, de doar 2700 de voturi în fața lui Marcel Ciolacu. Acesta din urmă a promis totuși că se va retrage din cursa prezidențială, chiar dacă va reuși ca la numărătoare să se claseze deasupra Elenei Lasconi ca număr de voturi obținute.
Totuși, legea susține că în cazul în care ordinea finală a clasamentului pentru candidații situați pe primele două locuri se va schimba, primul tur al alegerilor prezidențiale se va repeta cu aceiași candidați pe buletinele de vot.
Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât vineri să amâne până pe 2 decembrie, la ora 17:00, dezbaterea solicitării candidatului Cristian Terheș de anulare a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unor surse judiciare.
Decizia vine în contextul în care instanța constituțională așteaptă finalizarea procesului de renumărare a voturilor, cerut anterior Biroului Electoral Central (BEC). Joi, CCR a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, inclusiv a celor declarate nule.
Într-un comunicat oficial, CCR a precizat că solicitarea lui Cristian Terheș, legată de alegerile desfășurate pe 24 noiembrie, a fost analizată cu unanimitate de voturi. Drept urmare, s-a decis trimiterea către BEC a sarcinii de a realiza procesul de reverificare, iar rezultatele urmează să fie transmise către CCR.
După finalizarea acestor proceduri, Curtea se va pronunța atât asupra cererii de anulare a alegerilor, cât și în privința validării rezultatului din primul tur de scrutin.
Această situație generează o întârziere semnificativă în calendarul electoral. Campania pentru turul al doilea, programată inițial să înceapă pe 29 noiembrie, va fi amânată, la fel ca și data celui de-al doilea tur, stabilită inițial pentru 8 decembrie.
În acest context, decizia finală a CCR devine crucială pentru stabilitatea procesului electoral din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News