Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
A cincea persoană confirmată ca fiind vindecată de HIV. Doctor: „Acest rezultat evident pozitiv dă speranță, dar mai este mult de lucru"
WhatsApp
Cercetătorii anunță că un bărbat de 53 de ani din Germania a fost vindecat de HIV. Este al cincilea caz confirmat ca find vindecat.
A cincea persoană confirmată ca fiind vindecată de HIV. Doctor: „Acest rezultat evident pozitiv dă speranță, dar mai este mult de lucru" / Foto: Unsplash

Denumit "pacientul din Dusseldorf" pentru a-i proteja intimitatea, cercetătorii au declarat că acesta este al cincilea caz confirmat de vindecare de HIV. Deși detaliile tratamentului său de succes au fost anunțate pentru prima dată la o conferință în 2019, cercetătorii nu au putut confirma că acesta a fost vindecat oficial la acel moment.

Astăzi, cercetătorii au anunțat că pacientul din Dusseldorf încă nu are niciun virus detectabil în corpul său, chiar și după ce a încetat să mai ia medicamente împotriva HIV în urmă cu patru ani.

"Este cu adevărat o vindecare, și nu doar, știți, o remisie pe termen lung", a declarat Dr. Bjorn-Erik Ole Jensen, care a prezentat detaliile cazului într-o nouă publicație în "Nature Medicine".

"Acest rezultat evident pozitiv dă speranță, dar mai este mult de lucru", a spus Jensen.

 

Pacientul din Dusseldorf a fost vindecat după un transplant de celule stem

 

Pentru majoritatea oamenilor, HIV este o infecție care durează toată viața, iar virusul nu este niciodată complet eradicat. Datorită medicației moderne, persoanele cu HIV pot trăi o viață lungă și sănătoasă.

Pacientul din Dusseldorf se alătură unui mic grup de persoane care au fost vindecate în circumstanțe extreme după un transplant de celule stem, efectuat de obicei doar în cazul pacienților cu cancer care nu au alte opțiuni. Un transplant de celule stem este o procedură cu risc ridicat care înlocuiește efectiv sistemul imunitar al unei persoane. Scopul principal este acela de a vindeca cancerul, dar procedura a dus, de asemenea, la vindecarea HIV în câteva cazuri.

HIV, sau virusul imunodeficienței umane, pătrunde și distruge celulele sistemului imunitar. Fără tratament, daunele continue pot duce la SIDA, sau sindromul imunodeficienței dobândite, în care o persoană nu poate lupta nici măcar cu o mică infecție.

 

Se studiază și un vaccin care să prevină infecția cu HIV

 

Cu aproximativ 38,4 milioane de persoane care trăiesc cu HIV la nivel mondial, tratamentele au progresat foarte mult. Medicamentele moderne pot ține virusul la distanță, iar studiile care vizează prevenirea infecției cu HIV cu ajutorul unui vaccin sunt, de asemenea, în curs de desfășurare.

Prima persoană care s-a vindecat de HIV a fost Timothy Ray Brown. Cercetătorii au publicat cazul său ca fiind pacientul din Berlin în 2009. Acesta a fost urmat de cel al pacientului din Londra, publicat în 2019. Cel mai recent, pacienții The City of Hope și New York au fost publicați în 2022.

"Cred că putem obține o mulțime de informații de la acest pacient și de la aceste cazuri similare de vindecare de HIV", a spus Jensen. "Aceste perspective ne dau câteva indicii despre unde am putea merge pentru a face strategia mai sigură".

Toți acești patru pacienți au suferit transplanturi de celule stem pentru tratamentul cancerului de sânge. Donatorii lor aveau, de asemenea, aceeași mutație rezistentă la HIV care elimină o proteină numită CCR5, pe care HIV o folosește în mod normal pentru a intra în celulă. Doar 1% din totalul populației este purtătoare a acestei mutații genetice care îi face rezistenți la HIV.

"Când auzi despre aceste vindecări de HIV, este evident, știți, incredibil, având în vedere cât de dificilă a fost situația. Dar, rămâne totuși excepția de la regulă", a declarat Dr. Todd Ellerin, directorul departamentului de boli infecțioase de la South Shore Health, conform abc7.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel