Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
85% din veniturile românilor se duc pe cheltuielile din gospodăriile acestora
WhatsApp
Cheltuielile din gospodăriile românilor pentru alimente, bunuri, servicii şi utilităţi reprezintă peste 85% din venituri - relevă datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Publicitate

Potrivit studiului, în primul trimestru al anului, veniturile populaţiei au fost, în medie, de aproximativ 6.200 de lei pe lună pentru o gospodărie, în timp ce cheltuielile totale s-au situat la peste 5.300 de lei, (2117 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor totale.

Datele INS mai arată că în totalul sumelor plătite pentru consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, o treime, potrivit Rador.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 5777 lei lunar pe gospodărie (2297 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost estimate la 450 lei lunar pe gospodărie (179 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,1% din veniturile totale ale gospodăriilor).

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi pentru acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2022, în medie, 33,1% din consumul gospodăriilor, potrivit INS.

 

Tinerii vor fi scutiţi de impozitul pe venit la prima încadrare în muncă şi prin urmare ar trebui să primească mai mulţi bani la salariu încă din primul an de activitate. Prevederea este inclusă într-o nouă lege, care oferă şi alte facilităţi fiscale. 

Ar urma să fie ajutaţi, în mod special, tinerii de la sate şi cei din categorii defavorizate. 

În Anul European al Tineretului, Parlamentul a îmbunătăţit legistlaţia în domeniu pentru a susţine şi încuraja tinerii să-şi construiască un viitor mai bun acasă.

Astfel sunt scutiţi de la plata impozitului pe venit, pentru o perioadă de un an, tinerii aflaţi la prima încadrare în muncă. De asemenea, se acordă facilităţi fiscale, eliminarea de taxe de înfiinţare şi scutirea de impozit pe venit, pentru un an de zile, pentru societăţile comerciale înfiinţate de tineri, care au cel puţin studiile obligatorii finalizate.

Tinerii români vor fi scutiţi de impozitul pe venit la prima încadrare în muncă

 

 

Prin proiectul de lege, statul sprijină construcţia sau achiziţia de locuinţe în proprietate pentru tinerii şi familiile tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, acordându-le facilităţi, inclusiv financiare.

Totodată, vor fi asigurate condiţii corespunzătoare pentru integrarea socio-profesională a tinerilor aparţinând grupurilor vulnerabile pentru tinerele femei, cu prioritate pentru tinerele mame, inclusiv a tinerilor care aparţin minorităţilor naţionale sau pentru cei care nu lucrează şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare.

Legea mai prevede ca autorităţile să elaboreze programe de sprijin, asistenţă şi consiliere pentru tinerii români din afara graniţelor ţării, dedicate inclusiv stimulării întoarcerii în ţară a acestora, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel