Autorităţile au evacuat, duminică, 76 de turişti rămaşi blocaţi în zona Vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş, după ruperea unui drum de acces, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş.
"Ultimele persoane au fost transportate, în siguranţă, în municipiul Curtea de Argeş, de către microbuzul Secţiei de Pompieri Costeşti. În total, 76 de oameni au fost coborâţi, pe parcursul zilei, de pe traseul Moldoveanu", se precizează într-o informare transmisă de ISU Argeş.
Conform aceleiaşi surse, misiunea, la care au luat parte salvamontişti, pompieri şi jandarmi montani, a fost una dificilă, îngreunată de terenul accidentat.
Drumul de acces spre Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraş a fost rupt de o viitură, a anunţat, în cursul dimineţii, Serviciul Public Salvamont Argeş.
"Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la 5 kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu", se preciza într-o informare transmisă de Salvamont Argeş.
Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din România (2.544 de metri), reprezintă pe timpul verii un punct de atracţie pentru un număr foarte mare de turişti.
"În comuna Nucşoara, Stâna lui Burnei, Vârful Moldoveanu, mai multe persoane au rămas blocate din cauza unor aluviuni. În zona respectivă s-au rupt copaci şi un drum forestier s-a surpat pe o distanţă mai mare", au transmis reprezentanţii ISU Argeş.
Potrivit acestora, pompierii, alături de salvamontişti şi jandarmi montani, se află în zonă pentru monitorizarea situaţiei.
Drumul de acces spre Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraş a fost rupt de o viitură, a anunţat, anterior, Serviciul Public Salvamont Argeş.
Vârful Moldoveanu este cel mai înalt punct din România, situat în Munții Făgăraș, parte a Carpaților Meridionali. Cu o altitudine de 2.544 de metri, acest vârf reprezintă o destinație emblematică pentru pasionații de drumeții și iubitorii de natură din întreaga țară, dar și din străinătate.
Accesul către Vârful Moldoveanu nu este ușor, drumul fiind considerat unul dintre cele mai dificile trasee montane din România. Turiștii pornesc de obicei din satul Nucșoara sau din zona Cabanei Podragu, iar traseul poate dura între 8 și 12 ore, în funcție de condiția fizică și de condițiile meteorologice. Pe parcursul ascensiunii, drumeții traversează peisaje spectaculoase, inclusiv creste abrupte, văi adânci și lacuri glaciare.
Ajunși pe vârf, efortul este răsplătit cu o priveliște panoramică impresionantă asupra Munților Făgăraș și a împrejurimilor. De pe Moldoveanu, se pot vedea alte vârfuri importante, cum ar fi Vârful Negoiu (2.535 metri), al doilea ca înălțime din țară. Priveliștea este deseori însoțită de sentimentul de a fi "pe acoperișul României", un motiv de mândrie pentru oricine reușește să cucerească acest vârf.
Deși este o aventură memorabilă, autoritățile atrag atenția că este important ca cei care doresc să urce pe Vârful Moldoveanu să fie bine pregătiți, atât din punct de vedere fizic, cât și echipament. Condițiile meteorologice pot fi imprevizibile, iar traseul necesită o bună cunoaștere a tehnicilor de drumeție montană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News