Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
29 iulie - Ziua imnului naţional al României. Ministrul Apărării: Îndemn pe fiecare să asculte mesajul tulburător de actual al imnului
WhatsApp
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis, vineri, un mesaj de ziua Imnului Naţional, în care subliniază că acesta reprezintă un reper al naţiunii şi îi îndeamnă pe români să asculte mesajul său 'tulburător de actual', în contextul dificil de securitate din regiune.
Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti - primit la MApN; ministrul Dîncu a condamnat aşa-zisele referendumuri

Conform unui comunicat de presă al MApN, ministrul aminteşte că Imnul a fost născut din 'fericita simbioză dintre geniul muzical al lui Anton Pann şi binecunoscutul poem al lui Andrei Mureşanu, "Un răsunet", în conjunctura istorică favorizată de idealurile Revoluţiei de la 1848', "Deşteaptă-te, române!" fiind intonat oficial pentru prima dată la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea.

„Cântecul şi-a cucerit rapid locul în inimile românilor patrioţi, impunându-se, în epoca sa, drept un simbol al redeşteptării conştiinţei originii noastre româneşti, un catalizator al trezirii demnităţii naţionale, a unităţii de neam şi de limbă. În marile bătălii purtate de poporul român în secolele care au urmat, de la Războiul de Independenţă, până la Primul şi Al Doilea Război Mondial, acordurile acestui cântec legendar au însufleţit şi purtat spre victorie mii şi mii de ostaşi cu tricolorul la piept", adaugă Vasile Dîncu.

 

29 iulie - Ziua imnului naţional al României



La 1 Decembrie 1918, spune el, cei peste 100.000 de români adunaţi la Alba Iulia, veniţi din toate colţurile ţării pentru a fi martorii celui mai important moment al istoriei noastre, înfăptuirea Marii Uniri, au vibrat din nou, la unison, pe melodia marşului "Deşteaptă-te, române!".

'Interzis în perioada comunistă, dar niciodată uitat de români, "Deşteaptă-te, române!" a triumfat la Revoluţia din Decembrie 1989, reconfirmând-şi puterea şi vocaţia de a uni energiile românilor şi impunându-se ca imn naţional. În mod firesc, ziua de 29 iulie, data primei intonări publice, a fost stabilită, prin lege, în anul 1998, drept Ziua imnului naţional al României. Străvechiul marş patriotic este, astăzi, intonat în deschiderea ceremoniilor militare şi a marilor evenimente publice ale statului român', mai spune ministrul Apărării.

Dîncu evidenţiază, în contextul celebrării din această zi, situaţia complicată de securitate din regiune

"De ziua Imnului Naţional, îndemn pe fiecare dintre noi să zăbovească, preţ de o clipă, şi să asculte mesajul său tulburător de actual. În situaţia complicată de securitate care se manifestă în regiunea noastră, cu nori grei de război întunecând cerul Ucrainei vecine, românii au dovedit că ştiu şi pot acţiona în unitate pentru apărarea valorilor naţionale şi a aliaţilor noştri şi că duc mai departe valorile străbune, oferind cu generozitate adăpost zecilor de mii de ucraineni care s-au refugiat în ţara noastră", afirmă Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, de ziua Imnului, trebuie „să ne descoperim frunţile în semn de respect şi să ne unim, simbolic, vocile, oriunde ne-am afla, pentru a reface drumul glorios al acestui cântec-templu al neamului românesc din istorie până în zilele noastre", conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel