Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
20 de români au umplut magazinele din România cu „pește toxic“, pescuit de conaționali din Spania, Italia sau Franța
WhatsApp
20 de români care, timp de 3 ani, au adus în România tone de pește toxic, contaminat cu mercur și metale grele, au fost trimiși în judecată. Peştele ajungea în magazinele din țară după ce era capturat din ape unde pescuitul era interzis, iar consumul de peşte din acele lacuri era impropriu, marfa fiind transportată, de cele mi multe ori, în dube nerefrigerate, pe vreme caniculară.

Sunt acuzați de mai multe infracțiuni printre care: grup infracțional organizat, comercializarea de produse alterate, fals și uz de fals. Anchetă autorităților a durat 3 ani și a implicat poliția spaniolă. 

Autoritățile au găsit cantități mari de pește dăunător pentru consumul uman chiar în hypermarket-uri. Peștele provenea din țări precum Spania, Italia sau Franța. Avea gust și miros alterat. Doi ani le-au trebuit anchetatorilor din România dar și colegilor din Franța și Spania să destructureze gruparea.

"Din canalizări, din zone unde este absolut interzisă orice formă de consum de pește, de-acolo se-aduceau. Sute de tone de pește", spune procurorul Teodor Niță.

Anchetă a scos la iveală faptul că românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otravă direct în marile lanțuri de magazine. Pescarii câștigau 1 euro pe kilogram iar distribuitorii 5 euro pe kilogram.

"Cu dube, unele dintre ele nefrigorifice, fără condiții sanitare, mergeau 3 zile pe-o căldură că asta cu peste din Spania până ajungea în România, mai dădea puțin cu oțet că să nu miroasă și se consumă că peste proaspăt", mai spune Niță.

Rețelele infracționale din Spania, Franța și Italia lucrau cu emigranți români - pescari din Delta Dunării.

"Am documentat activitatea a 20 de persoane care, la ora actuală, sunt deferiți justiției", a mai spus Niță.

Despre delta fluviului Ebru, presă spaniolă scria, în 2009, că a acumulat 700.000 de tone de reziduuri toxice, provenite din industria chimică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel