Nu fi trist, înveselește-te! Ce alimente îți vor ridica moralul de Blue Moday. S-a observat de mult timp că oamenii veseli, care râd, care strălucesc de bucurie sunt mai puțin predispuși să cadă victime ale unor boli periculoase decât plângăcioșii și pesimiștii, care sunt în continuă minoritate. Oamenii de știință au dovedit-o științific.
Endorfinele - secretul bucuriei
Faptul că o dispoziție ușoară și veselă este un semn al unui nivel ridicat de serotonină, unul dintre hormonii fericirii. Există, de asemenea, hormonul bucuriei, dopamina. Se crede că este produsă de anticiparea diferitelor plăceri. În plus, endorfinele sunt cunoscute de știință. Nivelul lor crește în timpul sportului, al relațiilor amoroase, al râsului sincer și al oricăror alte activități care aduc plăcere autentică. Alimentele gustoase, în special. Toate aceste substanțe nu sunt capabile doar să îmbunătățească starea de spirit, ci și să ordone celulelor modificate patologic din organism să se autodistrugă. Se crede că serotonina poate chiar să protejeze împotriva cancerului. În plus, acest hormon ameliorează stresul, îmbunătățește somnul și pofta de mâncare. O întrebare: de unde vin hormonii fericirii? Suntem pe cale să vă spunem.
Cea mai frumoasă zi!
Cafea și un sandviș - așa vă începeți dimineața? Nu e de mirare că te plângi toată ziua. Ar fi diferit dacă ați mânca dimineața fulgi de ovăz cu fructe uscate sau orez brun și hrișcă - aceste cereale, prin creșterea nivelului de serotonină, nu numai că vă îmbunătățesc starea de spirit, dar ajută și la prevenirea insomniei. Iar infuzarea cerealelor cu lapte, o sursă de triptofan, sau cu iaurt viu cu bacterii benefice ar trebui să facă treaba.
O a doua opțiune de mic dejun sănătos este un ou fiert moale cu un sandviș ușor, unt, brânză și salată de legume. Ouăle conțin proteine ușor de digerat, acizi grași sănătoși, vitaminele B și vitamina D, precum și seleniu și mulți aminoacizi esențiali. Untul și brânza sunt bogate în triptofan. În loc de cafea, faceți un ceai de cacao sau de iasomie. Boabele de cacao sunt bogate în serotonină, iar ceaiul este un tonic excelent. Cei cărora nu le place un mic dejun consistent se pot mulțumi cu fructe - acestea favorizează, de asemenea, producția de hormoni ai bucuriei.
Serotonina poate fi găsită în alimente precum ciocolata, curmalele, bananele și înghețata. Dar dacă vă ridicați în mod regulat starea de spirit cu aceste "bunătăți", puteți ajunge să vă îngrășați foarte mult, ceea ce nu se potrivește cu un stil de viață sănătos. Așa că iată alte modalități, mult mai puțin grase și mai sănătoase, de a vă stimula hormonii fericirii.
Supă de pește
Înlocuiți supa de carne cu supă de pește pentru primul fel de mâncare. Alegerea perfectă ar fi somonul sau păstrăvul, campioni în acizi grași polinesaturați. Acizii omega-3 nu numai că accelerează procesele metabolice, întăresc inima și vasele de sânge, dar stimulează și zona creierului responsabilă de starea emoțională și reduc riscul de depresie. Nu uitați să adăugați cartofi în supă, deoarece aceștia ajută la producerea de serotonină.
Apropo, cartofii prăjiți își pierd proprietățile vindecătoare, dar fierți, sau mai bine coapte în sacou sau la aburi este o altă problemă. Dacă nu vă place peștele - pregătiți un borș cu usturoi. Sfecla este o sursă excelentă de acid folic, esențial pentru sistemul nervos, iar usturoiul este bogat în seleniu, un antidepresiv. În timp ce supa se gătește, mâncați câteva verdețuri: salată, spanac, ardei verde, broccoli, sparanghel, mazăre verde. Acestea sunt bogate în acid folic, esențial pentru sistemul nervos. Asezonează-ți salata cu ulei de măsline, o altă sursă bogată în acizi omega-3.
Cerealele integrale sunt bune pentru felul doi. Garnitura este gata. Acum, pentru felul principal. Ideal ar fi carnea albă de pui, curcan sau iepure gătită la aburi, bogată în triptofan, un aminoacid din care se sintetizează serotonina în organism.
Alimente antidepresive
Ciocolata - tonifică și revigorează.
Fulgii de ovăz - îți dau energie pentru o zi.
Turcia - normalizează somnul.
Peștele și fructele de mare - îmbunătățesc funcția cerebrală.
Mazărea îți întărește nervii.
Floarea-Soarelui
Psihologii au clasificat utilizarea semințelor de floarea-soarelui în categoria procedurilor psihoterapeutice. Și nu este doar în compoziția produsului. Deși este excelent: semințele de floarea-soarelui - o sursă excelentă de vitaminele B și E, acizi grași polinesaturați, precum și zinc și magneziu.
În plus, potrivit oamenilor de știință, mișcările repetitive monotone care însoțesc consumul de semințe contribuie la descărcarea eficientă a psihicului, care poate fi folosită cu succes ca terapie antidepresivă. Cu toate acestea, nu uitați că semințele de floarea-soarelui sunt bogate în calorii și, dacă puneți prea multe pe ele, vă puteți îngrășa. În plus, dacă le mesteci prea des, îți poți distruge smalțul dinților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News