În interviul acordat prin videoconferinţă din biroul său prezidenţial de la Kiev, Zelenski a susţinut că Putin ar putea recurge la arme nucleare sau chimice pentru că nu-i pasă de vieţile ucrainenilor.
''Nu doar eu, ci toată lumea, toate ţările trebuie să fie îngrijorate, pentru că aceasta s-ar putea să nu fie o informaţie reală, dar ar putea să fie adevărul'', a spus preşedintele ucrainean, vorbind în engleză. ''Trebuie să ne gândim să nu ne temem, să nu ne temem dar să fim pregătiţi. Însă aceasta nu este o problemă pentru Ucraina, nu doar pentru Ucraina, ci pentru lumea întreagă, cred'', a completat el.
Oficiali occidentali au avertizat deja că dacă Rusia continuă să înregistreze eşecuri în campania militară din Ucraina preşedintele Putin ar putea ordona folosirea armelor nucleare tactice. Bombe nucleare de mici dimensiuni, acestea pot fi folosite pe câmpul de luptă, pentru distrugerea unor obiective militare cum ar fi baze sau aeroporturi, dar posibil şi a unor localităţi.
Directorul CIA, Bill Burns, a declarat joi că acest serviciu are în vedere ''foarte intens'' un asemenea risc, adăugând însă că Statele Unite nu au observat indicii conform cărora Rusia ar pregăti un pas de acest fel.
Dar ''dată fiind potenţiala stare de disperare a preşedintelui Vladimir Putin şi a leadership-ului rus, date fiind eşecurile pe care le-au înregistrat până în prezent pe plan militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu lejeritate ameninţarea reprezentată de potenţiala recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare de mică putere'', a subliniat Bill Burns, potrivit Mediafax.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri după-amiază, expulzarea a 18 diplomaţi din cadrul Misiunii Uniunii Europene, ca reacţie la o decizie similară a liderilor de la Bruxelles, în contextul tensiunilor din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
"Ca ripostă la acţiunile inamicale ale Uniunii Europene, 18 membri ai Reprezentanţei UE în Rusia au fost declaraţi personae non gratae şi trebuie să părăsească rapid teritoriul Rusiei", a comunicat vineri după-amiază Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit cotidianului Le Figaro.
Uniunea Europeană a decis pe 5 aprilie expulzarea unor membri ai Misiunii diplomatice a Rusiei la Bruxelles, în contextul în care numeroase state membre UE au luat decizii similare. Diplomaţii ruşi au fost expulzaţi "din cauza unor activităţi care intră în contradicţie cu statutul diplomatic", a anunţat atunci Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate. Potrivit autorităţilor de la Moscova, Uniunea Europeană a expulzat în total 19 diplomaţi ruşi. În plus, numeroase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa, Italia şi Spania, au expulzat aproximativ 280 de diplomaţi ruşi de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.
"Rusia consideră că responsabilitatea distrugerii arhitecturii dialogului bilateral aparţine Uniunii Europene", a acuzat Ministerul de Externe de la Moscova.
Aleksandr Groşko, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizase că Moscova urma să riposteze "prin măsuri de retorsiune", subliniind că relaţiile bilaterale şi canalele de comunicare diplomatică vor fi afectate "mult timp".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News