Zelenski a vorbit cu liderii unor țări precum Marea Britanie, Canada, Germania și Turcia pentru a insista asupra cererilor de ajutor militar și sancțiuni mai dure împotriva Moscovei după ceea ce Kievul și Occidentul au denunțat ca fiind referendumuri false și ilegale în patru provincii parțial ocupate din Ucraina.
Statele Unite au declarat că lucrează cu aliații și partenerii pentru a impune costuri economice severe Moscovei, iar executivul Uniunii Europene a propus noi sancțiuni.
"Așteptăm leadership-ul Londrei și în ceea ce privește reacția la referendumurile false rusești. Ajutorul financiar și de apărare pentru Ucraina trebuie să fie sporit ca răspuns", a scris Zelenski pe Twitter după ce a vorbit cu premierul britanic Liz Truss.
El i-a spus separat premierului canadian Justin Trudeau că lumea nu trebuie să cedeze în fața "șantajului nuclear" rusesc și a adăugat: "Agresorul trebuie să înțeleagă clar toate consecințele iresponsabilității sale", conform Reuters.
Zelenski i-a mulțumit președintelui turc Tayyip Erdogan pentru condamnarea de către Ankara a așa-numitelor referendumuri și a adăugat: "Comunitatea mondială trebuie să dea cel mai puternic răspuns posibil la acțiunile Rusiei".
Într-un alt apel, Zelenski a obținut o promisiune din partea cancelarului german Olaf Scholz că sprijinul financiar, politic și umanitar al Berlinului pentru Ucraina nu se va clătina.
Scholz a mai spus că Germania va continua să sprijine Ucraina în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale, inclusiv prin livrări de arme, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
Vezi și
Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.
„Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse”, a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.
„Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei”, a adăugat el, care a evocat „visul” locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.
Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News