Potrivit unei informări a MAE, Ambasada României în Ciudad de Mexico s-a autosesizat, încă din data de 12 mai, cu privire la situaţia mai multor cetăţeni români aflaţi la bordul navei de croazieră Holland America Koningsdam.
Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, conform MAE, demersuri pe lângă autorităţile competente, inclusiv prin intermediul consulului onorific al României la Guadalajara, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la identitatea şi situaţia cetăţenilor români, personal navigant, aflaţi la bordul navei.
"Potrivit datelor obţinute de misiunea diplomatică, în scopul simplificării demersurilor de repatriere a echipajelor, la bordul navei Koningsdam au fost îmbarcaţi membrii echipajelor mai multor nave de croazieră aflate în zonă (inclusiv nava de croazieră Seabourn), printre care se află şi 71 de cetăţeni români. De asemenea, reprezentantul companiei care deţine navele de croazieră a confirmat misiunii diplomatice că procedura de obţinere a aprobărilor pentru debarcare şi repatriere a persoanelor aflate la bordul navei este în derulare, autorităţile locale solicitând date cu privire la starea de sănătate a persoanelor aflate la bord şi planul de repatriere pentru toţi cetăţenii străini aflaţi la bord", precizează MAE.
În acelaşi timp, misiunea diplomatică a României în Mexic a întreprins demersuri alături de reprezentanţii diplomatici ai altor state membre ale UE care au cetăţeni pe acest vas pe lângă autorităţile locale, în vederea facilitării demersurilor de debarcare.
Conform datelor obţinute de ambasadă, până la acest moment, autorităţile mexicane au permis debarcarea a 20 de persoane, cetăţeni mexicani şi străini rezidenţi în Mexic, printre care şi un cetăţean român.
MAE adaugă că repatrierea cetăţenilor români aflaţi la bordul unor nave de croazieră sau de marfă ale căror contracte de muncă sunt în derulare (nefinalizate) "intră în responsabilitatea angajatorilor, demersurile de repatriere fiind realizate de către companiile angajatoare, în conformitate cu dispoziţiile contractului de muncă şi în strictă concordanţă cu măsurile adoptate de autorităţile competente în contextul pandemiei de COVID-19".
"Misiunea diplomatică menţine un dialog permanent atât cu autorităţile mexicane competente, cât şi cu reprezentanţii companiei angajatoare, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor şi cu respectarea legislaţiei statului de reşedinţă, inclusiv măsurile adoptate în contextul pandemiei de COVID-19", se mai spune în informarea MAE.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News