Investigațiile au fost inspirate de plângerile formulate de unele victime în a doua jumătate a anului 2017 și au permis conturarea unor indicii temeinice privind existența unei asociații infracționale compuse din cetățeni români, colaborate, după caz, de subiecți gravitând în cadrul delincvenței locale, care ar fi realizat un sistem complex de exploatare a prostituției, după o schemă infracțională cunoscută în Europa sub denumirea de "Lover Boy".
Mai exact, este un sistem prin care fetele tinere, cu un profil emoțional și psihologic fragil, în principal din motive familiale, sunt mai întâi ademenite și apoi subjugate, până când sunt reduse la starea de sclavie.
Potrivit rechizitoriului, care va fi verificat în etapele ulterioare ale procedurii, unii dintre suspecți ar fi jucat rolul de "Lover Boys", ademenind victimele în țara lor de origine, uneori folosind rețelele de socializare și alte surse deschise pentru a le arăta victimelor nivelul lor ridicat de trai, alimentând iluzia unei vieți mai bune departe de propria țară.
Odată stabilit contactul, suspecții exploatau starea deosebit de fragilă a femeilor pentru a le lega emoțional de ei înșiși și apoi, manipulându-le sentimentele, le supuneau la hărțuiri din ce în ce mai mari, trecute drept "dovezi de dragoste", împingându-le să li se alăture în Italia, până când au exercitat un control psihologic total asupra victimelor și le-au inițiat în prostituție, gestionând toate veniturile.
Asociația a beneficiat și de contribuția unor cetățeni italieni, care - împreună cu ceilalți membri ai grupului - au oferit asistență logistică și operațională, însoțindu-le pe femei la locurile de prostituție și asigurându-le cazare din care nu aveau posibilitatea de a pleca.
De asemenea, au primit sprijin din partea unor femei, însoțitoare ale membrilor asociației, care ar fi ajutat la segregarea și supravegherea victimelor. Potrivit rechizitoriului (acceptat în prezent de G.I.P.), suspecții au fost acuzați de 37 de capete de acuzare, toate referitoare la infracțiuni comise pentru a menține și consolida schema infracțională menționată mai sus, având ca scop exploatarea prostituției.
Starea de supunere psihologică în care ar fi fost induse victimele a dus, în unele cazuri, la o adevărată sclavie, cu controlul comunicațiilor efectuate prin intermediul telefoanelor mobile și al rețelelor de socializare și cu împiedicarea de a părăsi locurile în care au fost obligate să locuiască.
În martie 2017, una dintre tinerele victime a fost călcată de o mașină în timp ce se afla pe stradă, singură, imediat după ce a încercat să scape de exploatare, suferind o fractură gravă la piciorul stâng. Activitățile de anchetă au permis să se constate că această agresiune, care a luat forma unei adevărate tentative de omor, a fost comisă la inițiativa liderului grupului infracțional, cunoscut de victime sub numele de "Prințul".
Conform primelor estimări, fluxul de bani generat de această schemă infracțională se ridică la aproximativ 3 milioane de euro pe an. Perchezițiile sunt în curs de desfășurare pentru a identifica și a confisca veniturile provenite din infracțiuni.
Dintre cei 20 de suspecți, 12 au fost duși la închisoare, iar 5 au fost plasați în arest la domiciliu, la dispoziția Autorității Judiciare, care va evalua, la interogatoriul cu apărarea, probele strânse împotriva lor.
Cu sprijinul Serviciului de Cooperare Polițienească Internațională, se continuă căutarea altor trei membri ai asociației, care sunt în prezent dați dispăruți în Italia.
Este important de reiterat faptul că investigațiile se află în etapa de anchetă preliminară, în așteptarea controlului judiciar în cadrul procesului contradictoriu al părților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News