Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vremea în România: Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat în 12 județe și București
WhatsApp
Cod galben de caniculă în perioada 27 - 28 iulie 2024. 
Cod portocaliu de caniculă în România: Temperaturile ajung până la 39 de grade Celsius / Foto: Freepik

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat pentru duminică și luni, valabilă în 12 județe și municipiul București.

Meteorologii anunță că în Oltenia și în cea mai mare parte a Munteniei se vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Se va resimți caniculă și disconfort termic accentuat, cu un indice de temperatură-umezeală (ITU) ce va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor varia între 34 și 37 de grade, cu valori mai ridicate luni (29 iulie) în sudul Olteniei.

Județele afectate sunt Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Călărași și Municipiul București.

De asemenea, duminică (28 iulie), caniculă și disconfort termic accentuat vor fi prezente și în Banat, Crișana, estul Munteniei, Moldova și local în Transilvania, cu maxime de 35-36 de grade. Luni (29 iulie), temperaturile în aceste regiuni nu vor depăși 32-33 de grade, conform ANM.

Sfaturi pentru a combate canicula și a rămâne răcorit în zilele foarte călduroase:

1. Hidratare: Bea multă apă. În timpul caniculei, este important să te hidratezi constant pentru a preveni deshidratarea. Evită băuturile alcoolice și cofeina, care pot contribui la deshidratare.

2. Îmbrăcăminte adecvată: Poartă haine ușoare, de preferință din materiale naturale precum bumbacul, care permit pielii să respire. Optează pentru culori deschise care reflectă căldura.

3. Ventilație: Folosește ventilatoare sau, dacă ai, un aparat de aer condiționat. Ventilatoarele pot ajuta la circularea aerului și pot face temperatura mai suportabilă. Dacă nu ai aer condiționat, petrece timp în locuri răcoroase, cum ar fi bibliotecile sau centrele comerciale.

4. Odihnă: Evită activitățile fizice intense în cele mai calde ore ale zilei. Dacă trebuie să faci exerciții, fă-le dimineața devreme sau seara târziu când este mai răcoare.

5. Răcorire: Folosește comprese reci sau dușuri cu apă rece pentru a-ți răcori corpul. Poți să te răcorești și prin aplicarea de cearceafuri umede sau prin stropirea cu apă.

6. Evită căldura excesivă: Închide jaluzelele sau draperiile în timpul zilei pentru a menține căldura exterioară afară și lasă feroneria deschisă noaptea pentru a permite aerului să circule.

7. Nutriție: Consumă alimente ușoare, care conțin multă apă, cum ar fi fructele și legumele. Evită mesele grele și foarte sărate care pot contribui la deshidratare.

8. Atenție la simptomele de epuizare: Fii atent la simptomele de epuizare cauzată de căldură, cum ar fi amețelile, oboseala extremă, transpirația excesivă sau greața. Dacă simți aceste simptome, mută-te într-un loc mai răcoros și bea apă.

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel