După oficializarea Brexit, cetăţenii zonei economice europene trebuie să aplice pentru o viză de lucru în Marea Britanie. Dar nu toţi vor plăti aceeaşi sumă.
Cetăţenii din 25 de ţări, dintre care 21 din UE, primesc o reducere de 55 de lire când aplică pentru viză, în timp ce cetăţenii irlandezi nu au nevoie de viză.
Cu toate astea, cinci ţări UE trebuie să plătească suma întreagă. Acestea sunt Bulgaria, Estonia, Lituania, România şi Slovenia. Conform Politico, unele dintre aceste ţări cer Comisiei Europene să intervină pentru eliminarea diferenţei, afirmând că Bruxelles-ul nu poate permite Marii Britanii să încalce principiul non-discriminării printre ţările europene.
"Delegaţia română din SD a cerut grupului să aibă o discuţie pe tema vizelor de lucru mai scumpe pentru români în Marea Britanie. Zilele astea va avea loc o discuţie în grup, iar şeful delegaţiei SD a solicitat o dezbatere pe tema asta, în condiţiile în care statele membre au fost asigurate că nu există diferenţe între ele.
Nu ştiu dacă se pot impune sancţiuni, pentru că nimeni nu vrea să supere Marea Britanie acum, pentru că acordul încheiat este oricum foarte fragil. Cred că se va discuta pe tema asta, dar în momentul ăsta cred că cele cinci state trebuie să se mobilizeze, să facă agitaţie, să vorbească cu Michel Barnier sau cu Comisia Europeană şi să anunţe că este inacceptabil", a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS.
Şefa grupului, Iratxe Garcia, a comentat situaţia pe Twiter.
"Orice discriminare a cetăţenilor UE de către Guvernul Marii Britanii bazată pe naţionalitate este împotriva acordului de retragere. Toţi cetăţenii trebuie să aibă parte de tratament egal când aplică pentru vize de lucru. Nu există cetăţeni de mâna a doua în Uniunea Europeană", a scris aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News