Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Veşti bune pentru cei care stau cu chirie în Berlin. Autorităţile locale au luat decizia astăzi
WhatsApp
Autorităţile locale din Berlin au decis marţi îngheţarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidenţilor care susţin că oraşul lor, odată faimos pentru că era accesibil, a devenit mult prea scump, transmit BBC şi Reuters citate de Agerpres.

Problema creşterii chiriilor afectează întreaga ţară, dar este extrem de acută în capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu, în condiţiile în care piaţa muncii înfloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pieţei imobiliare. Berlinezii critică activitatea unor companii imobiliare, precum Deutsche Wohnen şi Vonovia, care au cumpărat mii de clădiri, profitând de preţurile mai scăzute decât în alte capitale europene.

Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar în ultimul deceniu aproximativ 40.000 de persoane se mută în fiecare an în Berlin.

 

Chiriile din Berlin, îngheţate de astăzi

 

Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbană şi locuinţe în Berlin, a anunţat că îngheţarea chiriilor se va aplica retroactiv din 18 iunie - o măsură care aparent împiedică firmele care închiriază locuinţe să majoreze chiriile înainte ca proiectul să devină lege, probabil în ianuarie.

Reglementarea adoptată marţi se va aplica unui număr de 1,4 proprietăţi imobiliare, dar nu şi locuinţelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor clădiri.

 

Oamenii au cerut în stradă reglementarea chiriilor

 

Chiar dacă chiriile în Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano şi Paris. Un apartament cu două camere în Berlin, într-o zonă la modă, Prenzlauer Berg, costă aproximativ 1.500 de euro pe lună, aproape jumătate faţă de costul unui apartament similar în Primrose Hill din Londra.

În aprilie, zeci de mii de persoane au participat la marşuri de protest în mai multe oraşe din Germania, precum München, Koln, Frankfurt şi Berlin, faţă de creşterea agresivă a chiriilor.

Potrivit datelor Eurostat, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel