În perioada aprilie-iunie a acestui an, în Italia, venitul real pe cap de locuitor al familiilor a scăzut cu 0,3%. Aceasta este o cifră negativă, mai ales pentru că în întreaga zonă OCDE s-a înregistrat, în medie, o creștere de 0,5%.
Italia este, de asemenea, singura țară din G7 în care există un declin: gospodăriile din Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Germania și Franța au înregistrat o creștere.
Potrivit unui raport al OCDE, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în al doilea trimestru al anului 2023, din 21 de țări, unsprezece au înregistrat o creștere a venitului pe cap de locuitor real. Alte 10 țări au înregistrat o scădere, iar printre aceștia se numără și Italia. Pentru familiile italiene, PIB-ul real pe locuitor a scăzut și el, tot cu 0,3%. Media OCDE a fost însă de +0,4%, scrie presa italiană.
Trebuie spus că în primele trei luni ale anului Italia înregistrase un rezultat ridicat, +3%, adică cea mai puternică creștere dintre țările OCDE. Apoi, creșterea s-a oprit și astfel familiile s-au trezit cu un venit real mai mic.
Dintre țările G7, cea mai puternică creștere din trimestrul doi a fost în Canada, cu o creștere de 1,2%, urmată de Marea Britanie - cu +0,9%, Statele Unite și Germania - cu 0,5%. Franța închide cu un modest +0,1%. Toate aceste țări au cunoscut, în schimb, un declin în trimestrul precedent.
Privind statele OCDE care nu fac parte din G7, cel mai bun rezultat este obținut de Ungaria (+3%), datorită scăderii inflației. Cea mai proastă cifră este însă cea a Poloniei: -3,4%. Pentru OCDE, în general, veniturile reale pe cap de locuitor ale gospodăriilor au crescut în medie timp de cinci trimestre (adică din aprilie-iunie 2022).
„Italia este singura țară din G7 care a înregistrat o scădere, de 0,3%. În țările în care creșterea a fost mai semnificativă, Canada și Regatul Unit, motivul constă în creşterea salariilor”, spune Cecilia Guerra, șefa Departamentului Muncii al Partidului Democrat, adăugând că „opoziţia de neînţeles a majorităţii şi guvernului faţă de aprobarea propunerii opoziţiei de garantare a unui salariu minim este inacceptabilă”.
„Este o dovadă a răutății guvernului Meloni. Venitul real al familiilor a crescut în toate țările G7, dar nu și în Italia. Giorgia Meloni continuă să facă multe promisiuni, dar pentru țară sunt doar minusuri”, susține Francesco Silvestri.
"În Italia pentru al doilea trimestru consecutiv a avut loc o pierdere a puterii de cumpărare a familiilor. O tendință foarte gravă, care arată că ne pierdem drumul. E oficial: ce ar fi trebuit să fie guvernul patrioților și sprijinul familiei s-a dovedit, în schimb, a fi guvernul impozitelor și al descreșterii”, susține Raffaella Paita, senatorul Italia Viva.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News