Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Valuri de concedieri în industria tehnologiei din Spania: peste 100.000 de muncitori își vor pierde locurile de muncă până în 2030
WhatsApp
Anul 2023 a devenit anul disponibilizărilor în masă. Multe companii din sectorul tehnologiei din Spania au decis să reducă forța de muncă. 
Aproximativ 300 de angajați de la un șantier naval din Constanța riscă să-și piardă locul de muncă înainte de sărbători Sursa - Pexels

Telefónica, care în urmă cu câteva zile a informat sindicatele despre intenția sa de a realiza restructurări: 5.124 de locuri de muncă vor dispărea până în 2026. Compania spaniolă de telecomunicații nu a fost singura, altele precum Amazon, Spotify, Meta sau BT au decis de asemenea să-și concedieze o parte din forța de muncă, aceasta din urmă fiind cea care va concedia cei mai mulți oameni până în 2023: între 40.000 și 55.000. 

Doar în acest an, 1.144 de companii tehnologice  au concediat 256.411 de oameni din întreaga lume, potrivit datelor de la portalul de cercetare Layoffs.fyi. În 2022, 164.969 de oameni au trecut prin același lucru. Motivele sunt multiple: inflația, riscul de recesiune, dar și apariția inteligenței artificiale, scrie 20minutos.es.

Sunt multe companii din sector care, după pandemie, au început să sufere pierderi care au fost accentuate și de consecințele economice derivate din războiul din Ucraina. Acestea sunt unele dintre cele mai importante companii spaniole care au ales să facă disponibilizări.

 

Vodafone, filiala din Spania anunță restructurări

 

Telefonica. Ultima care a călărit valul de concedieri a fost compania spaniolă Telefónica. Compania și-a propus să reducă 5.124 de locuri de muncă până în 2026, dintre care mai mult de jumătate sunt concentrate în Madrid, Catalonia și Andaluzia (59,48% împreună), deși vor fi disponibilizări în toate comunitățile autonome. Compania susține că are un „surplus funcțional” de muncitori pe baza modificării serviciilor companiei, finalizarea implementării fibrei optice la domiciliu, închiderea cuprului și a altor elemente, precum automatizarea proceselor.

Spotify. O altă dintre cele mai recente companii care a anunțat disponibilizări este binecunoscutul Spotify. Platforma de producție și distribuție muzicală în streaming va face o ajustare a forței de muncă care va afecta aproximativ 17% din forța de muncă, adică aproximativ 1.500 de lucrători. Este pentru a treia oară în acest an când platforma suedeză decide să concedieze unii dintre lucrătorii săi. La începutul anului 2023 și vara au fost disponibilizate 9.100 de persoane. Compania a obținut profituri nete de 65 de milioane de euro în trimestrul trei al anului, față de pierderile de 166 de milioane înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent și încearcă, odată cu disponibilizările, să-și îmbunătățească situația financiară. 

B.T. Multinaționala britanică BT, cunoscută anterior ca British Telecom, este cea care a făcut cele mai mari reduceri până acum în acest an și va continua. Compania a anunțat în luna mai concedierea a între 40.000 și 55.000 de angajați până în 2030, ceea ce reprezintă o reducere între 30% și 42% din totalul forței de muncă.

După cum a explicat operatorul britanic, obiectivul său este reducerea forței de muncă a companiei de la 130.000 în prezent la între 90.000 și 75.000 pentru perioada 2028-2030.

Multe alte companii au decis să-și rezilieze o parte din forța de muncă, inclusiv Nokia, cu 14.000 de concedieri, sau Ericsson, cu 8.500. Dell, cu 6.650, se adaugă și el pe lista lungă a multinaționalelor care au inițiat valuri de disponibilizări; CP, 4.000 până la 6.000; Cisco, 4.100 sau IBM, cu 3.900 de disponibilizări.

Vodafone, operatorul din Marea Britanie, își va reduce forța de muncă în întreaga lume din cauza unei crize financiare cauzate de prețurile scăzute ale concurenței. În total, Vodafone este de așteptat să reducă până la 11.000 de angajați, majoritatea de la compania-mamă a companiei, Vodafone Group. 

În octombrie, Zegona a cumpărat filiala din Spania, ceea ce a ridicat incertitudine în rândul lucrătorilor spanioli, care se tem că va exista un nou val de disponibilizări în companie, care ar fi al cincilea cu peste 3.000 de plecări din 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel