Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Valabilitatea Certificatului Covid-19 din UE, prelungită cu un an
WhatsApp
Parlamentul European (PE) şi statele membre au convenit luni să prelungească cu un an, până în iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al UE pentru călătoriile în interiorul Uniunii, au anunțat instituțiile europene.
Valabilitatea certificatului COVID a fost prelungită. Lista țărilor din Europa în care documentul este obligatoriu

Din ce în ce mai multe state au început din nou să solicite certificatul verde la intrarea pe teritoriul lor. Motiv pentru care ”legislatorii europeni vor să garanteze că cetățenii europeni se pot deplasa liber în cazul în care apare o nouă variantă îngrijorătoare', a explicat PE într-un comunicat, citează Agerpres.

Regulamentul de implementare a acestui certificat sanitar comun, atestând vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecție în ultimele șase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iulie 2022. Prelungirea acestuia a fost propusă însă în luna februarie.  

Valabilitatea Certificatului Covid-19 din UE, prelungită cu un an

 

”Situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante”, a explicat comisarul european responsabil cu dosarul, Didier Reynders. 

”Suntem hotărâți să revenim la libera circulație fără restricții și salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a mai spus el. 

Cu toate acestea, ”acordul la care s-a ajuns astăzi ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranță, dacă o creștere a infecțiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricții”, a subliniat comisarul. 

Acordul politic la care s-a ajuns luni seara mai trebuie aprobat oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentând statele membre), pentru a fi aplicat de la 30 iunie.

OMS: Originile pandemiei au fost umbrite de lipsa de date din China

 

Organizația Mondială a Sănătății a declarat joi că ultima sa investigație privind originile COVID-19 nu a fost concludentă, în mare parte din cauza faptului că lipsesc date din China.

Raportul grupului de experți al OMS arată că toate datele disponibile duc la ipoteza potrivit căreia noul coronavirus care provoacă COVID-19 provine de la animale, probabil lilieci.

Datele lipsă, în special din China, unde au fost raportate primele cazuri în decembrie 2019, au însemnat că nu a fost posibil să se identifice cu exactitate modul în care virusul a fost transmis pentru prima dată la oameni, potrivit Reuters.

Constatările duc la ideea că este posibil să nu se afle cum și unde a apărut virusul.

Originile pandemiei, care a ucis cel puțin 15 milioane de persoane, au devenit politizate. Oamenii de știință spun că este important să se stabilească ce s-a întâmplat pentru a preveni apariția unor epidemii similare.

Dar grupul OMS care se ocupă de acest lucru - SAGO - a declarat că este încă imposibil să facă acest lucru din cauza lipsei de date. De asemenea, grupul spune că există "provocări recunoscute" în investigarea "la o perioadă atât de lungă de timp de la izbucnirea focarului inițial", deși efortul va continua.

"Cu cât durează mai mult, cu atât mai greu devine", a declarat Maria Van Kerkhove, un înalt funcționar OMS din cadrul SAGO, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că OMS va sprijini toate eforturile în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine cum a început pandemia.

"Ne-o datorăm nouă înșine, o datorăm milioanelor de oameni care au murit și miliardelor de oameni care au fost infectați", a spus funcționarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel