Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un român nu înțelege de ce nemții nu îngrijesc spațiile verzi: "O fi lipsă de bani? La noi sunt tunse la milimetru"
WhatsApp
Un jurnalist român a remarcat diferențe semnificative între modul în care autoritățile din Berlin și București gestionează spațiile verzi. În capitala Germaniei iarba și vegetația sunt lăsate să crească liber, în timp ce în București acestea sunt atent îngrijite.
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Jurnalistul Cătălin Striblea a observat o diferență semnificativă între modul în care sunt gestionate spațiile verzi din Berlin și cele din București. Într-o postare pe Facebook, Striblea a remarcat că, în capitala Germaniei, iarba și vegetația sunt lăsate să crească liber în multe dintre spațiile verzi, inclusiv în parcuri și în cartierele rezidențiale, fără a fi îngrijite constant. El a subliniat că, spre deosebire de Berlin, în București, spațiile verzi de pe bulevarde sunt meticulos îngrijite, cu gazon tuns la milimetru și cu copaci și arbuști ornamentali bine întreținuți.

”Dacă primarii din București ar face așa ceva, ar fi răstigniți”

 

”Am remarcat un lucru la în scurta mea ședere la Berlin. Și vă cer o părere.Autoritățile locale de aici au altă gândire față de spațiile verzi dintre sensurile bulevardelor sau cele din fața blocurilor. Nu sunt cele mai îngrijite, mai ales în cartiere. Iarba este lăsată să crească, la fel buruienile sau diverse tufe. Nu a trecut o mașină de tuns prin unele spații de luni bune. Am trecut și printr-un parc mare. La fel. Dacă primarii de sector din București ar vedea așa ceva nu numai că s-ar sufoca de indignare, dar ar fi răstigniți.

La noi, spațiile de pe bulevarde sunt tunse la milimetru. Avem copaci noi, arbuști ornamentali, poate alții în fiecare an. Nu mai zic de gazonul care în mai toate sectoarele este ca în palmă, cel puțin la străzile mari. Și în țară știu parcuri care sunt făcute de primari într-un fel spectaculos. Nu știu care este situația la Berlin.

O fi lipsă de bani, nu e o preocupare sau poate nu e musai important să bagi milioane de euro în spații verzi, cum facem noi. Chiar aș fi curios cum gândește autoritatea locală. Voi cum credeți că e mai bine? Să ai spații verzi lăsate mai la liber sau să avem unele foarte frumoase, dar cu costurile aferente?”, se arată în postarea lui Striblea. 

2. Foto: ILUS... (captura-de-ecran---bucuresti-vs-berlin_38048600.JPG)

 

Ce spun oamenii 

 

”Administrația din Berlin caută în permanență soluții prietenoase cu mediul, iar acum analizează modalitățile de implementare a conceptului “Rain water management”, soluții pentru depozitarea apei pluviale pentru a putea fi folosită în irigarea spațiilor verzi.

Atenție! În Berlin nu există gazon, ci doar iarba naturală!În Berlin, peste 20% din suprafața orașului este formată din păduri și lacuri. Berlin este un oraș mare, cu un trafic liniștit. Traficul auto este eclipsat de numărul mare de bicicliști, iar berlinezii preferă transportul public sau cel alternativ, ambele fiind foarte dezvoltate, pentru că există o rețea uriașă (peste 3.000 de km) de piste de biciclete, iar despre cât de accesibil este transportul public, nici nu mai vorbim.În Berlin s-au găsit pârghiile pentru a-i cointeresa pe dezvoltatori să investească în “affordable house”.

Dacă în anul 2001, administrația Berlinului au fost nevoită să vândă din terenuri, acum sunt într-un proces invers de a recupera clădiri sau terenuri care fuseseră vândute în trecut.Este aplicat conceptul de “replacement in logic”, astfel încât dezvoltatorii trebuie să rezolve orice posibil impact al proiectului lor, fie cu bani, fie cu teren pe care să investească în “verde”mici chestiuni notate in urma unui schimb de exeperienta acolo. E o mare diferenta de abordare din perspectiva orasului intre cele doua administratii.”, explică o româncă. 

”Motivul pentru care sunt lăsate natural este de natură ecologică și nu neapărat economică. Cu toții, mă rog unii, ne plângem că dispar din ce în ce mai mult insectele, o iarbă verde tăiată maniacal nu are insecte. În plus, asigurăm o anumită biodiversitate a plantelor din mediul urban. Floră pe cât posibil locală, spontană, care crește singură fără intervenție umană și care are o reziliență mai mare la problemele actuale de mediu (încălzire, secetă, poluare). Win, win, win. Aaa și da, mai la urmă, nu e nimeni care să căpușeze bugetul local cu plantarea de panseluțe la preț de palmieri.”, spune un urmăritor. 

”Eu nu văd frumusețea în gazonul ăla tip mochetă, pavele, borduri sau palmieri și copaci care nu își au rostul în clima noastră. Poate arăta îngrijit și frumos cu iarbă nativă, flori și altele care mai cresc. Este suficient să plivești unele plante care dăunează altora.Nu numai la Berlin e așa. Cel mai impresionat am fost de Amsterdam, unde parcurile sunt superbe și, la fel, nu cu gazon tip mochetă. Am văzut asta și în Belgia, chiar și prin Franța, Spania sau Italia.

Sunt anumite zone peste tot de mare interes ( palate, monumente, muzee ) unde am mai văzut "mochetă", dar în principiu am observat că îngrijirea si curățenia poate însemna și natura, asa cum e ea.Sunt multe aspecte de discutat. Cel mai important cred că ar fi costurile. Nu neapărat autoritățile, dar și noi dorim să afișăm bogăție, așa cum o făceau regii pe vremuri.Voi da un exemplu concret:

Locuiesc într-o comună de lângă Timișoara ( peste 11000 locuitori ). Primarul a plătit din bani publici gazon ( zeci de mii de euro în câțiva ani ) . Unde? În fața primăriei, în fața Bisericii și în fața unei noi grădinițe. Singurul loc unde este verde este în fața primăriei unde e tuns și irigat constant.Nu vă gândiți că ar fi vreun loc de picnic sau vreun parc. Nu e nici o alee, nu e nici o bancă. E doar mochetă.Timp în care parcurile ( 2 micuțe și ele ) sunt de o uscăciune incredibila. Copacii au fost ignorați, fie că nu au fost plantați fie că au fost lăsați să moară.Cred că dacă am accepta natura mai mult și nu am vrea să imităm ceea ce vedem în filmele americane ne-ar fi mult mai bine. Există și niște factori științifici la mijloc:

- biodiversitate

- flori pentru albine

- iarba mai mare și multă ține pământul mai răcoros.

- iarbă și plantele naturale necesita mai puțină apă

- iarba lăsată să crească mai mare captează praful mai bine.

La mine în curte și în fața casei las iarba să crească natural. O tund doar o dată pe lună sau mai rar când e secetă. Nu o ud. Nu folosesc ierbicid .De multe ori este mai verde decât gazonul plantat de administrație și neintretinut. Aproape tot anul am tot felul de flori peste tot și sunt multe albine și insecte de tot felul, de la păianjeni, greieri etc.”, spune o femeie din Timișoara. 

”Asa este în aproape toată Europa civilizata. Nu este doar despre plante, ci și despre insectele care trebuie protejate și rolul lor în ecosistem. În primăvara asta am avut o surpriza frumoasă să văd câmpul de flori sălbatice și iarba deasa de la Biblioteca Națională. Arată superb.”, exclamă o persoană. 

”Nu este nici lipsă de bani, nici nepăsare, nici altceva. Este vorba despre rezervarea ecosistemului din locul respectiv, cât de mic e el, chiar și între două sensuri de circulație. Acolo în iarba aia deasă trăiesc insecte, există tot felul de floricele care aduc albine. Sunt anumite perioade din an când se tunde iarba, de obicei când trec florile și începe să se usuce, în unele locuri ajunge de mai bine de un metru. La Paris (și în alte locuri) veți găsi și oițe în unele locuri, care sunt aduse special ca să aibă grijă de locul respectiv. Este de fapt foarte multă strategie și inteligență în a nu tăia iarba aia.”, explică o altă peroană. 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri principale Vezi toate articolele
pixel