Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
MAE, reacție întârziată după ce consilierul lui Putin a amenințat România
WhatsApp
Declaraţiile lui Nikolai Patruşev, consilierul lui Vladimir Putin, abordează temele "agresive" de propagandă şi dezinformare, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Potrivit MAE, declaraţiile lui Nikolai Patruşev "nu conţin nimic nou". 

"Sunt aceleaşi teme agresive de propagandă şi dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat, îndeosebi în ultimii ani. Aceste pronunţări publice repetitive nu pot ascunde realitatea: faptul că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, încălcând Carta ONU şi dreptul internaţional, şi că derulează acţiuni hibride masive şi sistematice împotriva Republicii Moldova", completează ministerul român.

Totodată, arată MAE, în pofida tuturor acţiunilor prin care Rusia urmăreşte să creeze diviziuni în Europa, realitatea rămâne că Uniunea Europeană a acordat şi continuă să asigure un sprijin multidimensional semnificativ Ucrainei, în toate domeniile, şi să sancţioneze Rusia.

Atât Ucraina, cât şi Republica Moldova ar putea să nu mai existe ca state indepedente, a declarat Nikolai Patruşev, marţi, într-un interviu pentru cotidianul 'Komsomolskaia Pravda'.

"Nu poate fi exclus ca Ucraina să înceteze să existe ca stat anul acesta", a susţinut Patruşev, fostul secretar al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, Patruşev a afirmat că "fie va intra în componenţa unui alt stat, fie în general îşi va înceta existenţa".

Nikolai Patruşev a acuzat conducerea Republicii Moldova, dar şi a republicilor baltice de discriminarea populaţiei rusofone, subliniind că prioritatea Rusiei este "apărarea concetăţenilor săi în întreaga lume".

Ce a spus Patrușev despre România



Potrivit lui Patruşev, criza energetică din aceste ţări este o dovadă a rusofobiei conducerii lor, care execută ordinele de la Bruxelles în vederea reducerii dependenţei de gazul rus.

"Nu este exclus ca politica antirusă agresivă a Chişinăului să facă fie ca Republica Moldova să intre în componenţa unui alt stat, fie în general să înceteze să existe. În această situaţie, e bine de analizat exemplul Ucrainei, unde naţionalismul şi rusofobia au dus ţara la prăbuşire, încă mult înainte de operaţiunea militară specială", a subliniat Patruşev, folosind termenul impus în Rusia pentru războiul pe care Moscova l-a declanşat împotriva Ucrainei.

În ceea ce priveşte Ucraina, Nikolai Patruşev a declarat că pentru Rusia este important să fie atinse obiectivele fixate de preşedintele rus Vladimir Putin, iar pe plan mondial să fie recunoscută alipirea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precum şi a Republiciii Crimeea la Federaţia Rusă.

În interviul pentru Komsomolskaia Pravda, Patruşev a declarat aprecierea Moscovei faţă de preşedintele american ales Donald Trump şi faţă de declaraţiile sale. El consideră că negocierile de pace asupra Ucrainei trebuie să fie purtate între Rusia şi SUA, fără participarea altor ţări din Occident.

"Nici cu Londra, nici cu Bruxellesul nu avem ce discuta. Conducerea UE, de exemplu, nu mai are de mult dreptul să vorbească în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria şi România, şi altor câtorva ţări europene interesate în stabilitate în Europa şi care se situează pe o poziţie echilibrată faţă de Rusia", a mai declarat Patruşev.

Nikolai Patruşev, în vârstă de 73 de ani, este fost ofiţer de informaţii care până anul trecut a fost secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, funcţie pe care o deţinea încă din 2008. Considerat un aliat apropiat al lui Putin - unii chiar văzându-l ca succesor al acestuia -, chiar mai radical decât actualul lider de la Kremlin, anterior Patruşev a fost director al Serviciului Federal de Securitate (FSB), din 1999 până în 2008. El a jucat un rol-cheie în deciziile de a prelua şi apoi anexa Crimeea în 2014 şi de a invada Ucraina în 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
pixel