Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Legea încălzirii din Germania dă fiori reci consumatorilor. Proprietarii de case vor plăti facturi uriașe
WhatsApp
Legea încălzirii din Germania dă fiori reci consumatorilor. Proprietarii de case ar putea înfrunta dificultăți majore. Opoziția vrea modificarea legii. 
Legea încălzirii din Germania vine cu facturi mari (Foto: Freepik)

Cu alegerile federale din Germania tot mai aproape, legea încălzirii se află în centrul unor dezbateri intense. CDU/CSU, opoziția conservatoare, a anunțat deja că va modifica această legislație controversată dacă va prelua guvernarea. În timp ce criticii acuză Uniunea de crearea unui climat de incertitudine, o nouă propunere a fost adusă în discuție, menită să asigure o tranziție mai echitabilă și sustenabilă.  

Ottmar Edenhofer, directorul Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), a avertizat cu privire la Legea Încălzirii. Într-un interviu pentru publicația Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), acesta a subliniat că nu este necesară o inversare a tranziției la încălzire, ci o compensație financiară eficientă și echitabilă.

"Trebuie să construim un sistem de compensații climaterice bazat pe standardul energetic al clădirii, care să stimuleze renovările și înlocuirile de sisteme de încălzire”, a explicat Edenhofer.  

Acesta a precizat că presiunea economică asupra sistemelor pe bază de combustibili fosili va crește: „Din 2027, prețul CO2 pentru încălzirea cu gaz și motorină nu va mai fi stabilit printr-o lege națională, ci prin sistemul european de comercializare a emisiilor.” Prețul actual de 55 de euro pe tonă ar putea ajunge la 275 de euro până în 2030 și la 400 de euro în 2040, cu excepția cazului în care se realizează reduceri semnificative ale emisiilor.  

Legea încălzirii prevede ținte nerealiste

  

Legea Energiei Clădirilor, cunoscută sub denumirea de „legea încălzirii”, impune ca, de la 1 ianuarie 2024, noile clădiri din zonele recent dezvoltate să utilizeze sisteme de încălzire bazate pe cel puțin 65% energie regenerabilă. Până la jumătatea anului 2028, toate sistemele noi de încălzire din Germania trebuie să respecte acest prag, iar planificarea rețelelor de încălzire municipală trebuie finalizată.  

Obiectivul acestei legislații este de a accelera tranziția la încălzirea ecologică, în conformitate cu planurile guvernului federal de a atinge neutralitatea climatică până în 2045. În prezent, trei sferturi dintre sistemele de încălzire din Germania funcționează pe bază de combustibili fosili, iar guvernul dorește să încurajeze investițiile în alternative sustenabile.  

CDU/CSU critică legea încălzirii și cere modificări  

 

În campania electorală, CDU/CSU și-a asumat un rol critic față de lege. Friedrich Merz, candidatul Uniunii la funcția de cancelar, a declarat că dorește „noi perioade de tranziție” și o abordare mai deschisă tehnologic. El a subliniat că legea revizuită ar trebui să permită oamenilor să aleagă soluții mai flexibile și accesibile pentru încălzirea locuințelor.  

„Vom reglementa lucrurile astfel încât oamenii să poată lua propriile decizii cu privire la ce sisteme să instaleze, dar și să stabilim limite pentru a permite încălzirea fără emisii de CO₂ în această perioadă de tranziție”, a declarat Merz.  

Cu toate acestea, poziția CDU/CSU a atras critici. Florian Munder, reprezentant al Asociației Federale a Organizațiilor de Consumatori, a avertizat că strategia conservatorilor ar putea genera incertitudine în rândul cetățenilor. „Avem nevoie de un mesaj clar din partea politicienilor și de condiții stabile pentru a încuraja investițiile în soluții sustenabile”, a declarat acesta pentru Mitteldeutscher Rundfunk. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel