Într-un clip video care a acumulat peste 7.000 de aprecieri și sute de comentarii, bărbatul și-a exprimat frustrarea și dezamăgirea față de tratamentul primit.
„Uitați-vă oameni buni ce înseamnă să lucrezi cu patron român. Nu credeam chestia asta, eu am mai auzit, dar credeam că sunt glume pe TikTok. Uitați ce mi s-a întâmplat. Sunt foarte supărat, i-am dat preaviz și o să caut un alt patron, ceva serios.”, își începe el relatarea.
În filmarea sa, muncitorul arată o pereche de adidași noi, cumpărați de patron pentru a fi folosiți pe șantier. Totuși, din cauza unei mici zgârieturi apărute pe vârful acestora în urma muncii depuse, patronul i-a cerut să renunțe la ei și să revină la o pereche veche și ruptă.
„Ieri mi-a cumpărat adidași de muncă și pentru că am făcut zgârietura aceasta în vârful lor, mi-a zis să îi dau jos și să îi las aici, iar dacă vine cumva proprietarul să îi iau repede în picioare. Și el mi i-a dat tot pe aia vechi și rupți frate să îi port. A zis să nu fac chestia asta, să nu vă arăt, dar nu ma interesează, eu arăt la toată lumea.
Așa vă fac și vouă șefii, patronii ăștia? Auzi tu, mi i-a luat că i-am zgâriat. Da ce vrei să fac dacă muncesc în genunchi, fac treabă aici, e normal să se zgârie să se mai murdărească, îi spăl, le mai schimb tălpicii, dar nu, el a zis să îi dau jos din picioare. I-am dat ce am să fac, să mă cert cu el.”, explică muncitorul.
El descrie cu amărăciune condițiile grele de muncă și lipsa de respect pe care le resimte din partea angajatorului: „Sper la voi să fie mai bine. Mie îmi era și rușine să arăt chestia asta, dar îi greu tare fraților pe șantier. Eu am aruncat papucii ăștia la gunoi că erau vai de ei și el m-a pus să îi iau înapoi. Asta e viața.”
Postarea a generat un val de reacții din partea comunității de români din străinătate. Mulți au compătimit bărbatul și au împărtășit povești similare despre tratamentul primit de la patronii români.
„Am pățit la fel, dar m-am mutat la un patron străin și e altă viață”, scrie un utilizator. Altul comentează: „Românii își bat joc de ai lor. Nu lucrez niciodată pentru un patron român. Așa am învățat și eu după ce am fost umilit”.
Unii l-au încurajat pe muncitor să își caute un alt loc de muncă: „Nu merită să te chinui așa. Hai în Italia”, iar alții i-au apreciat curajul de a face publică situația.
Videoclipul său a devenit un exemplu elocvent al dificultăților cu care se confruntă mulți români care aleg să muncească în străinătate, dar sunt dezamăgiți de modul în care sunt tratați chiar de cei din comunitatea lor.
„Doamne ajută la toată lumea”, a încheiat el, atrăgând atenția asupra nevoii de respect și condiții decente pentru muncitorii din diaspora.
@lucianoartista.1980 #????lucianoartista???? #pageforyou @silviubumbescu ♬ suono originale - ????lucianoartista ????
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News