Procuratura îl suspectează de constituirea unei organizații radicale pentru a răspândi ideologia violentă wahhabă în moschei care ar servi drept refugiu, loc de tranzit și bază de operațiuni pentru combatanții întorși din Siria și Irak. Imamul riscă 9 ani de închisoare și consideră că Sashaa a urmat liniile directoare stabilite de Statul Islamic, care ar putea avea scopul de a comite acte teroriste pe teritoriu spaniol sau european.
Potrivit Procuraturii înainte de a se muta în Spania, locuise în România între 1996 și 2000, dar ar fi fost expulzat pentru că ar fi încercat să recruteze tineri pentru a-i trimite în Afganistan să se antreneze și să pregătească pentru atacuri pe teritoriul României. El adaugă că după ce a fost expulzat din România a ajuns în Germania, unde „a început să-și facă un nume ca imam” cu „activitate neîncetată” în moscheea sa.
El a negat că ar fi fost expulzat din România și spune că „aceasta este o glumă foarte grea”, a declarat în fața instanței inculpatul, care a susținut că în România a lucrat ca traducător la Ministerul Justiției și la Oficiul pentru Refugiați și că chiar „spionează pentru Națiunile Unite”,. Imamul a indicat că în 2000 a decis să părăsească România și că, din cauza activității sale împotriva terorismului jihadist și pentru prevenire radicalizarea tinerilor, a avut probleme până la punctul în care el și unul dintre copiii săi au fost agresați, iar soția lui răpită, citează La Marina Plaza.com.
Creșterea proeminenței sale în Germania în urmă cu două decenii și relația sa cu tinerii radicali a atras atenția serviciilor de poliție și când a început să observe presiunea acestora, a început să călătorească în Spania și a investit bani în moschei precum cele din orașele Almoradí. Teulada și Calpe (Alicante) și Torrent (Valencia), cu fonduri de la câțiva asociați din Emiratele Arabe și Arabia Saudită. În plus, el a achiziționat mai multe locuințe perosnale pe teritoriul Spaniei, estimate la câteva milioane de dolari, potrivit El Comercio.
Cel mai mare dintre cei 25 de copii ai imamului a fost audiat în procesul desfășurat la Curtea Națională și a declarat că tatăl său apără jihadismul și că l-a trimis chiar în Pakistan în 2011, fiind minor, pentru a se antrena cu luptători care au comis atacuri teroriste în Afganistan. El spune că a fost luat din Germania - unde locuia inculpatul înainte de a pleca în Spania - în Pakistan, dar a crezut inițial că acest lucru se datorează faptului că frații tatălui său locuiau în această țară. Cu toate acestea, „forțat de tatăl meu am fost răpit, torturat și maltratat mai mult de un an într-o universitate lângă Afganistan, ai cărei studenți au trecut granița pentru a face jihad împotriva forțelor din Statele Unite și țările europene”, a spus fiul lui Abu Adam în fața Curții, citat de Informacion.
Hesham Sashaa s-a născut în Egipt dintr-un tată palestinian şi o mamă egipteancă. A trăit apoi în România, de unde a plecat, cu un an înaintea atentatelor de la 11 septembrie, spre Marea Britanie. La Munchen i-au fost furate însă documentele şi a considerat că divinitatea şi nimeni altcineva dorea ca el să se stabilească în Germania. În anii în care a stat în România, Hesham Sashaa și-a creat însă o altfel de imagine, declarându-se, oficial, împotriva extremismului. Educat în Egipt, unde a lucrat ca jurnalist, şi tot în această ţară a frecventat mişcările marxiste ale musulmanilor, cele sufiste şi Frăţia Islamică, potrivit Cotidianul.
Acuzatul a negat acuzațiile luni și a asigurat că prin munca sa în mai multe moschei și rețele sociale spaniole a încercat să respingă terorismul pentru a „preveni repetarea evenimentelor din 11 septembrie 2001”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News