Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un brad de 115 ani, tăiat în Italia și donat Vienei pentru Crăciun. Activiștii de mediu: Este inacceptabil!
WhatsApp
Un brad de 115 ani a fost tăiat în Italia și a fost dus la Viena pentru Crăciun. Decizia a fost luată de provincia Bolzano și nu au lipsit controversele.
Un brad de 115 ani, tăiat în Italia și donat Vienei pentru Crăciun. Activiștii de mediu - Este inacceptabil!  Sursa foto: freepik.com

Transportul arborelui vechi de secole, venit din Val di Tamersc din Parcul Natural Fanes-Sennes-Braies, a costat  44 de mii de euro. Asociația Mediu și Sănătate se revoltă: „Este inacceptabil”.

Un molid, înalt de 28 de metri, care provine din Val di Tamersc din Parcul Natural Fanes-Sennes-Braies, a fost dus și amplasat în capitala Austriei, unde va fi împodobit oficial cu globuri și lumini pe 11 noiembrie. Costul operațiunii a ajuns la 44 de mii de euro, inclusiv transportul, relatează Corriere del Trentino.

„Este inacceptabil ca Provincia să distrugă astfel o viață naturală. Suntem cu toții  că un brad nu poate schimba soarta mediului, dar acest episod este simbolic pentru modul în care administrația consideră natura”, a scris Argante Brancalion, președintele asociației Mediu și Sănătate. 

 

„A crescut timp de un secol doar ca să ajungă ars la Befana vieneză"

 

„Acest biet brad a crescut timp de un secol doar ca să ajungă ars la Befana vieneză. Sperăm că măcar sacrificiul lui va ajuta pe cineva să reflecteze, dar mă îndoiesc", a mai adăugat președintele asociației Mediu și Sănătate.

Totuși, trebuie spus că darul bradului la Viena este o tradiție care durează de peste șaizeci de ani: a început în 1959, cu o rotație care afectează  fiecare provincie italiană. La Bolzano s-a întâmplat deja de două ori: în 1981 și în 2014, relatează presa din Italia.

Operațiunea a început pe 30 mai, când Guvernul Tirolei de Sud a dat instrucțiuni Agenției Provinciale a Proprietății de Stat să găsească arborele potrivit, alocând 44 de mii de euro pentru transport excepțional. Căutarea arborelui a fost coordonată de  Andreas Agreiter de la Compania Silvică a Agenției Provinciale a Proprietății de Stat.

”Arborele trebuia să aibă ramuri laterale regulate, o înălțime între 25 și 28 de metri și o locație convenabilă din punct de vedere logic. Din cauza șantierelor de pe traseul spre Viena, bradul nu putea depăși nici măcar 3,5 metri lățime. Când l-am găsit, l-am tăiat, legând cu grijă ramurile laterale de trunchi cu mâna, pentru ca atunci când va fi ridicat din nou să fie la fel de frumos ca acum”, a explicat Andreas Agreiter de la Compania Silvică a Agenției Provinciale a Proprietății de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
pixel